The effects of cypermethrin on primary hepatocyte culture of Van fish (Alburnus tarichi Güldenstädt, 1814)
Sipermetrinin Van balığı (Alburnus tarichi Güldenstädt, 1814) primer karaciğer kültürü üzerine etkileri
  1. Tez No: 502558
  2. Yazar: ASO HEMN OMAR OMAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET REGAİB OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Alburnus tarichi, Primer hepatosit kültür, Sipermetrin, Van Balığı, Alburnus tarichi, Cypermethrin, Primary hepatocyte culture, Van Fish
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Sipermetrin hayvancılık ve ziraat alanlarında zararlı böceklerle mücadelede yaygın olarak kullanılan sentetik bir insektisittir. Her ne kadar böceklerle mücade için kullanılsa da zararsız diğer canlılar üzerine de olumsuz etkileri mevcuttur. Sipermetrin, Van Gölü havzasında hayvancılık ve zirai alanlarda kullanılmaktadır. Yoğun kullanım göl ve sucul alanlarda da birikime neden olabilmektedir. Bu çalışmada, sipermetrin'in Van balığı (Alburnus tarichi) primer hepatosit kültürü üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlamıştır. Van Balığından izole edilen karaciğer hücrelerine sipermetrinin farklı konsantrasyonları (1×10-7, 1×10-6 ve 1×10-5 M) 48 saat süresince uygulanmıştır. Hücre kültürünün 24 ve 48 saatlerinde Aspartat Aminotransferaz (AST), Alanin Aminotransferaz (ALT) ve Laktat dehidrogenaz (LDH) seviyelerindeki değişim hücre kültür ortamında belirlenmiştir. Ayrıca sipermetrinin total oksidan (TOS) ve antioksidan seviyeleri (TAS), malondialdehit seviyeleri (MDA) ve DNA hasarı üzerine etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Deneyler sonucunda hepatosit sayısının sipermetrin uygulanan gruplarda önemli ölçüde azaldığı invert ışık mikroskobunda belirlendi. Karaciğer hasarında sıklıkla kullanılan AST, ALT ve LDH seviyeleri sipermetrin dozlarına bağlı olarak artış göstermesine rağmen bu artış kontrol grubuna göre düşük veya istatistiksel olarak önemli değildi. MDA seviyeleri, inkübasyon sonunda doza bağlı olarak artış gösterdi. TAS ve TOS seviyeleri, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında herhangi bir farkın olmadığı gözlendi. DNA hasarının ise doza ve zamana bağlı olarak artış gösterdiği belirlendi. Sonuç olarak, uygulanan sipermetrinin Van Balığı primer hepatosit kültürü üzerine yüksek toksik etkilerinin olduğu net bir biçimde ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Cypermethrin is a synthetic insecticide widely used in the fight against harmful insects in animal husbandry and agriculture. Although used for combat against insects, it also has negative effects on other harmless animals. Cypermethrin is used in livestock and agriculture fields in Van Lake. Congestion can also cause accumulation in lakes and aquatic areas. In this study, we aimed to determine the effects of cypermethrin on the primary hepatocyte culture of Van fish (Alburnus tarichi). Different concentrations of cypermethrin (1 × 10-7, 1 × 10-6 and 1 × 10-5 M) were applied to the liver cells isolated from Van bean for 48 hours. Changes in Aspartate Aminotransferase (AST), Alanine Aminotransferase (ALT) and Lactate dehydrogenase (LDH) levels at 24 and 48 hours of cell culture were determined in the culture medium. We also tried to determine the effects of cypermethrin on total oxidant (TOS) and antioxidant levels (TAS), malondialdehyde levels (MDA) and DNA damage. As a result of the experiments, invert light microscopy revealed that the number of hepatocytes significantly decreased in the groups treated with cypermethrin. Although the levels of AST, ALT and LDH frequently used in liver damage were increased due to the doses of cypermethrin, this increase was low or statistically insignificant compared to the control group. MDA levels increased at the end of the incubation depending on the dose. There was no difference in TAS and TOS levels when compared to the control group. DNA damage was found to increase with time of typhoon and time. As a result, it has been clearly demonstrated that the administered cypermethrin has high toxic effects on the primary hepatocyte culture of Van fish.