Moğolistan'da sosyal koruma bağlamında aile politikaları
Fami̇ly poli̇ti̇cs in the context of social protection in Mongolia
  1. Tez No: 502579
  2. Yazar: UYANGA ULZIISAIKHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Moğolistan, Sosyal Koruma, Aile Politika, Aile Sorunları, Mongolia, Social protection, Family policy, Family problems
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika ve Sosyal Hizmetler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Aile; psikolojik, ahlaki, ekonomik ve hukuki birçok meseleleri içinde barındıran özel bir kurumdur. Bu nedenle aile; toplumun temeli olarak kabul etmektedir. Uluslararası antlaşmalar ve sözleşmelerde, ailenin birincil sosyal birim olmasından ötürü, aile yapısının, konseptinin, gelişiminin önemi büyüktür. Moğolistan'daki aile olgusunu olumsuz etkileyen unsurlar arasında ekonomik kriz, işsizlik ve psikolojik etkiler ilk sıralarda yer almaktadır. 1989'dan günümüze ailelerde boşanma dramatik bir şekilde artmaktadır. Ailelerde boşanma sayısının artışını toplumsal istikrarsızlık, çocuk gelişimindeki aksaklıklar, disiplin, kişisel psikoloji ve üretkenlik gibi birçok etken söz konusudur. Günümüzde Moğolistan'da üç aileden biri yoksulluk sınırında yaşamaktadır. Boşanmış veya eşi olmayan aile sayısı giderek artmakta, aile refahını sağlamak amacıyla binlerce aile bölünmekte, gençler yurtdışı imkânlarını kullanarak yaşamını devam ettirmeye çalışmaktadır. Bu durumda aile olgusundan uzak, anne – baba sevgisinden yoksun çocukların sayısı artmaktadır. İnsan hakları ve özgürlüklerinin herkes tarafından eşit şekilde erişilebilmesi için devlet tarafından uygun yasallar çıkarıp uygulanması büyük öneme sahiptir. Bu araştırma Moğolistan'da insan hakları ve özgürlükleri bağlamında aile kurumunu güçlendirmek adına neler yapılmıştır. Moğolistan aile politikasının neler içerdiği, Moğol aile hukukunun tarihsel gelişimini ve özelliklerini detaylandırarak, aile politikasının nasıl uygulandığı ve aile ilişkilerinde karşılaşılan sorunlara çözüm olup olmadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The family is a unique environment that includes psychological, ethics, economic, and legal affairs. In the most-ratified international treaties and conventions, it indicates that“the FAMİLY is primary agent to any socialization”which proves that structure, concept and tendency of the family shall be enriched and improved in accordance with the principle of social development. In case of Mongolia, economic crisis and increasing unemployment rate due to the social transition in yearly 90's has influenced to the people's psychology which leads negative impacts on the society. Since 1989, the divorce rate has risen dramatically. Increasing divorced family is raising many critical issues to the child development, discipline, personal psychology, and productivity. In compliance with Government agencies and NGO's report, one in three families live under the status of poverty in Mongolia. The rate of divorced family and female-headed households are steadily increasing, thousands of family members are living separately in order to improve their livelihood and young generations are immigrating to developed countries. For this reason, a number of children who could live under the parent's protection are low. It is important to recognize and protect the interest of family members as equal as human rights and liberty throughout Law and Regulations of the country. This research is generally focused on implementation of family policy in Mongolia and critical issues in connection with family relations.