Farklı tane boyutlu genleştirilmiş perlit agregası ile üretilen ultra hafif betonların fiziksel ve mekanik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of physical and mechanical properties of ultra light conrete produced with expanted perlit aggregate having various dimensions
  1. Tez No: 502616
  2. Yazar: CELİL ENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCİP TAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Expanded perlite, thermal conductivity, mechanical and physical properties, ultra lightweight concrete
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez kapsamında genleştirilmiş perlit agregası ve katkı maddeleri kullanarak ısı yalıtım özelliği kazandırılmış ultra hafif betonlar üretilmiştir. Üretilen ultra hafif betonlar 28 günlük dayanımdan sonra etüv kurusu halinde mekanik ve fiziksel deneylere tabi tutulmuştur. Mekanik ve fiziksel deneyler olarak basınç dayanımı, 4 noktada eğilme dayanımı, donma çözülme dayanımı, su emme yüzdesi, kuru birim hacim ağırlık tayini, ultra ses geçirgenlik hız testi ve ısı iletim katsayısı değerleri elde edilerek bunların aralarındaki ilişkiler belirlenmiştir. Kuru birim hacim ağırlığı 150kg/m3'e kadar düşürülen ultra hafif beton numunelerinin ısı iletim katsayısı 0.039W/mK olurken basınç dayanımı 0.13MPa ve su emme yüzdesi %242.3 olarak elde edilmiştir. Bu araştırmada farklı tane boyutlarına sahip genleştirilmiş perlit agregası kullanılarak tane boyutunun ultra hafif betonun özellikleri üzerindeki etkisine bakılmış ve genleştirilmiş perlit agrega çapı artıkça, beton numunelerin birim hacim ağırlığı, ultra ses geçiş hızı, ısı iletim katsayısı ve basınç dayanımında azalma olurken, boşluk dağılım homojenliği, su emme yüzdesi ve donma-çözülme dayanımında artış sağladığı tespit edilmiştir. Elde edilen ultra hafif beton numunelerinin donma-çözülme sonrasındaki basınç dayanımları ve kütlelerinde meydana gelen değişime bakılmıştır. Basınç dayanımlarında %5 ile %47 arasında, kütlede %1 ile %3.5 arasında düşüş olduğu belirlenmiştir. Deneylerde kullanılan katkı maddelerinin ultra hafifi beton numuneleri üzerindeki etkilerine bakılmış ve hava sürükleyici malzemesinin m3'te 4.5kg kullanılmasının en ideal oran olduğu ve kullanılan fiber lif miktarının ise hacimce %0.01'den fazla kullanılmasının ultra hafif betonlarda sertleşme sürecinde çökmeye neden olduğu belirlenmiştir. Anahtar kelimeler; Genleştirilmiş perlit, ısı iletkenlik, mekanik ve fiziksel özellikler, ultra hafif beton.
Özet (Çeviri)
In this thesis, ultra-light concrete with heat-insulating properties is produced by using different particle sizes of expanded perlite aggregate and various additives. The compressive strength, 4 point bending strength, freezing and thawing strength, water absorption percentage, dry unit weight, ultra sound permeability speed test and thermal conductivity values of the samples were determined by applying appropriate tests and the relationship of the test results were also investigated. The thermal conductivity value of the ultra lightweight concrete samples with dry unit weight of 150kg/m3 was 0.039W/mK, while the compressive strength was 0.13MPa and the water absorption percentage was 242.3. The effect of different expanded perlite aggregate sizes on the properties of ultra light weight concretes were also investigated in this study and it was found that as the expanded perlite aggregate diameter increased, the void volume uniformity, water absorption percentage and freeze-thawing resistance increased while the unit volume weight of concrete samples, ultrasound speed velocities, thermal conductivity coefficient and compressive strength were decreased. The changes in the masses and compressive strength of ultra-light weight concrete samples subjected to freezing and thawing cycles were examined. The compressive strength loss was found to be between 5% and 47% while the weight loss was between 1% and 3.5% after 15 freezing and thawing cycles. Finally, the effects of the additives used in the experiments were examined and it was determined that the use of 4.5kg of air-entraining material in one cubic meter of concret mix is the most ideal ratio and the use of more than 0.01% by volume of fiber fiber is caused settlements in fresh concrete mixtures.