Semptomatik nörojenik torasik outlet sendromu olan hastalarda kinezyolojik bantlamanın etkinliği
The effectiveness of kinesiological banding in patients with symptomatic thoracic outlet syndrome
- Tez No: 502657
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNAY SARPEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Semptomatik Nörojenik Torasik Outlet Sendromu, Kinezyobant, Symptomatic Thoracic Outlet Syndrome, Kinesiotaping
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Semptomatik Nörojenik Torasik Outlet Sendromu Olan Hastalarda Kinezyolojik Bantlamanın Etkinliği Amaç: Semptomatik nörojenik TOS tanısı alan hastalara kinezyobant uygulamasının, hastaların klinik, fonksiyonel ve genel sağlık durumları üzerindeki olası etkisini, sham kinezyobant uygulaması ile karşılaştırarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Prospektif randomize kontrollü, tek-kör olarak dizayn edilen bu çalışmaya Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğine başvuran ve semptomatik nörojenik TOS tanısı alan 60 hasta dahil edildi. Hastalar başvuru sırasına göre randomize edildi. Aynı doktor tarafından hastaların 30'una kinezyobant, 30'una sham (kontrol) kinezyobant uygulandı. Dört gün arayla 3 uygulama yapıldı. Tedavi öncesinde, hemen sonrasında ve 8. hafta kontrolünde hastalar değerlendirildi. Hastaların semptomlarını değerlendirmek amacıyla ağrı ve uyuşukluk için VAS (Visüel Analog Skala) değerleri alındı, üst ekstremite özürlülüğünü değerlendirmek amacıyla DASH (Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand) anketi, genel sağlık durumunu belirlemek amacıyla NHP (Nottingham Health Profile) anketi dolduruldu. Hastalar tedavi sonrasında ve 8. hafta kontrolünde kendilerine uygulanan tedaviyi likert tipi 5'li skala ile değerlendirdiler. Bulgular: Çalışmaya semptomatik TOS tanısı alan yaş ortalamaları 30,28±11,97 olan 60 hasta (51 kadın, 9 erkek) dahil edildi. Kinezyobant grubunda tedavi başlangıcı ve tedavi sonu değerleri karşılaştırıldığında VAS ağrı, VAS uyuşukluk, DASH anketi, NHP ağrı ve fiziksel mobilite değerlerinde istatistiksel anlamlı azalış saptandı. Sham kinezyobant grubunda sadece VAS uyuşukluk değerlerinde tedavi başlangıcı ve sonu arasında istatistiksel anlamlı fark saptandı. Tedavi sonu ve hastaların 8. Hafta kontrolünde bakılan değerler karşılaştırıldığında; kinezyobant grubunda VAS ağrı, VAS uyuşukluk, NHP ağrı değerlerinde bir miktar kötüleşme olsa dahi istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sadece NHP fiziksel mobilite değerlerindeki kötüleşme istatistiksel olarak anlamlıydı. Sham kinezyobant grubunda sonuçlarda istatistiksel anlamlı fark yoktu. Tedavi subjektif etkinliğine, kinezyobant grubunda hastaların büyük çoğunluğu (% 93) etki orta ve üzeri yanıt verirken, sham kinezyobant grubunda sadece 5 (% 16) hasta etki orta ve üzeri demiştir. Sonuç: Kinezyolojik bantlamanın, semptomatik nörojenik TOS hastalarında, kısa vadede etkin uzun vadede de etkin olabilecek bir konservatif tedavi yöntemi düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effectiveness of Kinesiological Banding in Patients with Symptomatic Thoracic Outlet Syndrome Objective: The aim of the present study was evaluate the efficacy of kinesiotape application on the clinical variables, functionality and general health status of patients with symptomatic thoracic outlet syndrome as compared to sham kinesiotaping application Material and Method: The study was design as a single-blind prospective randomised controlled trial. 60 patients with symptomatic neurogenic thoracic outlet syndrome presenting to the department of physical therapy and rehabilitation between February 2016 to February 2017 were included to the study. Patients were randomly selected as treatment group (n: 30) and control group (n: 30). The kinesiotaping was applied three times by intervals of 4 days. Both group were evaluated at baseline and reassessed after 12 days and 8 weeks. The pain and the drowsiness of patients were evaluated by visual analog scale (VAS). A self-administere questionnaire DASH (Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand) was used to assess the functional disability of patients upper extremity and NHP (Nottingham health profile) scoring was used determine the health status of patients. Each patient evaluated the therapy with a likert type scale at the and of the therapy and 8 weeks after as well. Results: 60 patients (51 females, 9 males) were included to the study. The mean age was 30.28±11.97 years. The statistically significant decreases in VAS-pain, VAS-drowsiness, DASH scores, NHP pain and physical mobility subscales were found for kinesiotaping group at the end of the treatment when compared the baseline. Also, VAS-drowsiness was determined statistically significant for control group. When compared the measurements of after treatment and after 8 weeks, the increases in VAS-pain, VAS-drowsiness scores as well as NHP pain subscale were established but no statistically significant differences were found. In contrast, NHP physical mobility subscale was significantly higher in treatment group after 8 weeks. No differences were found in control group. The 93% of treatment group and 16% of control group were assessed the treatment efficacy subjectively as moderate, good and excellent. Conclusions: The kinesiotaping was found an effective treatment in the short-term. However future longitudinal studies are needed to asses the long-term effect of the kinesiotaping