Maydos Kilisetepe Höyüğü'nün tunç ve erken demir çağlarında memeli hayvanlara dayalı besin ve üretim ekonomisi
The economy of nutrition and production of Maydos Kilisetepe mound based on mammals in bronze and early iron ages
- Tez No: 502729
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL SAZCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Maydos Kilisetepe Höyüğü, Tunç ve Erken Demir Çağı, Beslenme Ekonomisi, Üretim Ekonomisi, Evcil ve Yabani Türler, Maydos Kilisetepe, Subsistence Economy, Secondary Product Economy, Domestic and Wild Species
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Maydos Kilisetepe Höyüğü Çanakkale Boğazı'nın Avrupa yakasında; Kilye Koyu'nun hemen güneyinde, Eceabat İlçesi sınırları içerisinde yer alır. Antik ismi“Madytos”olan Maydos Kilisetepe Höyüğü 200 x 180 metre genişliği, deniz seviyesinden 33 metre yüksekliği ile Gelibolu Yarımadasının en büyük höyüklerinden biridir. 2010 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden Doç. Dr. Göksel Sazcı başkanlığında başlatılan kazılar günümüzde devam etmektedir. Günümüz kazılarında yapılan arkeolojik çalışmalar ve C14 tarihlemelerinin sonucuna göre M.Ö. 3. binden günümüze kadar iskân gördüğü tespit edilmiştir. Bu çalışmada Maydos Kilisetepe Höyüğü'nde 2010-2016 kazı sezonları içerisinde ele geçen yaklaşık 15.418 adet faunal kalıntı incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Çalışılan malzemeyi İlk - Orta - Son Tunç Çağı ile Erken Demir Çağına tarihlenen tabakalardan gelen kemik kalıntıları oluşturmaktadır. Faunal kalıntılar ile yerleşimde yaşamış evcil ve yabani türleri belirlenmiştir. Belirlenen evcil türler doğrultusunda yerleşimde Tunç ve Erken Demir Çağlarında yaşamış toplulukların beslenme ve üretim ekonomileri araştırılmıştır. Belirlenen yabani fauna ile Maydos Kilisetepe Höyüğü'nde avlanan türler tespit edilmiş ve yabani türlerin kırmızı et tüketimine olan katkıları ortaya konulmuştur. Bunun yanı sıra avlanan türlere dayanarak yerleşimin antik dönemlerdeki çevresel özellikleri yeniden canlandırılmıştır. Maydos Kilisetepe Höyüğü'nde memeli hayvanlara dayalı elde edilen sonuçlar, bölge yerleşimlerindeki sonuçlar ile karşılaştırılarak benzerlikler ve farklılıklar ortaya konularak değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Maydos Kilisetepe is located on the European side of the Dardanelles and it lies within the boundaries of the Eceabat district just south of the Kilye Cove. Maydos Kilisetepe of which the ancient name is“Madytos”is one of the biggest mounds of Gallipoli Peninsula with a size of 200x180 meters and a height of 33 meters above the sea level. In 2010, the excavations initiated by Assoc. Dr. Göksel SAZCI from Çanakkale Onsekiz Mart University is still ongoing today. According to the results of these studies and the datings of C14, the settlement dates back to 3000 B.C. In this study, approximately 15.418 faunal remains, which were un earthed during the 2010-2016 excavation season at Maydos Kilisetepe, were examined and evaluated. With the help of the faunal remains, domestic and wild species lived in the settlement have been identified. In the settlement, depending on domestic fauna, subsistence and secondary production economies of communities living in the Bronze Age and Early Iron Age were examined. With the help of the identified wild fauna, the hunted species in Maydos Kilisetepe have been revealed, that is, the meat consumption of the inhabitants have been investigated. On addition, it has been attempted to understand the environmental characteristics of the hunting species, the settlement antiquity and the reconstruction of the environment. In Maydos Kilisetepe, differences and similarities based on the mammals have been revealed with the comparison of the region settlements.