Mineral trioksit agregat tıkacı ile yapılan apeksifikasyon tedavisinin başarısının değerlendirilmesi
Evaluation the success of apexification with mineral trioxide aggregate as apical plug
  1. Tez No: 502791
  2. Yazar: AYTÜL BÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEYSER PİŞKİN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: MTA, apeksifikayon, açık apeks, MTA, apexification, open apex
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, canlılığını kaybetmiş açık apeksli periapikal lezyonlu üst keser dişlerde apikalde MTA ile sert doku bariyeri oluşturarak tek seans apeksifikasyon tedavisinin klinik ve radyografik başarısının değerlendirilmesidir. Gereç ve yöntem: Bu çalışma 13-36 yaş aralığında 17 hastaya ait,periapikal lezyonlu ve açık apeksli 20 adet üst çene ön dişe uygulanan prospektif klinik bir çalışmadır. Tüm kanal tedavileri tek bir uygulayıcı tarafından gerçekleştirilmiştir. Rubber dam izolasyonu sağlanıp standart giriş kavitesi açıldı. Eski kanal dolgusu ya da nekrotik pulpa uzaklaştırıldı. Kök kanalları paslanmaz çelik eğelerle (90#-140#) ve %2,5 sodyum hipoklorit (NaOCl) irigasyonu ile biyomekanik olarak temizlendi; kalsiyum hidroksit medikamanı ile 3-4 hafta pansumanı yapıldı. Dişler klinik olarak asemptomatik hale geldiğinde son irigasyon %5 EDTA, %2,5 NaOCl, distile su ve %2 Klorheksidin ile gerçekleştirildi. Kök kanalları steril pamuk konlarla kurulandıktan sonra, 3-5 mm kalınlığındaki MTA kök ucuna yerleştirildi. 2-5 gün sonra, kök kanalları guta perka veya fiber post ile dolduruldu, koroner restorasyon kompozit rezin ile gerçekleştirildi. Hastalar 3, 6, 9, ve 12. aylarda klinik ve radyografik kontrollerine çağrıldı. Olguların toplam takip süreleri 6-12 ay arasında değişmektedir. Kontrol radyografları iki bağımsız gözlemci tarafından PAI skalasına göre, Simon'ın 2007'de yaptığı klinik çalışmadaki iyileşme kriterleri modifiye edilerek değerlendirildi. Bulgular: 20 olgunun tümü klinik olarak asemptomatik hale geldi; 2 tanesinde PAI skoru değişmedi ve“şüpheli iyileşme”gözlendi. Olguların 18'inde ise PAI skoru azalarak, klinik ve radyografik olarak başarılı bulundu. Sonuç: MTA biyouyumlu yapısı ve iyi örtüleme özelliği ile kök ucu bariyeri için potansiyel bir materyaldir. Açık apeksli ve periapikal lezyonlu dişlerin tedavisi sırasında MTA ile tek seans apeksifikasyon uygulamasıyla klinik ve radyografik olarak başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to describe and discuss the successful outcome of apexification treatment with Mineral Trioxide Aggregate (MTA) plug on permanent teeth with apical lesions. Material and methods: This prospective study included 20 teeth in 17 patients aged between 13-36 years. All treatment procedures performed by one operator with a standart treatment protocol. After rubber dam isolation, an access cavity was prepared and necrotic pulpal remnants or root canal treatment materials were removed. Root canals were biomechanically cleaned using stainless steel instruments (90#-140#) and irrigated with 2.5% sodium hypochlorite. All root canals were filled with calcium hydroxide for 3-4 weeks. When the teeth were asymptomatic, the medicaments were removed. Final irrigation was done with 5% EDTA, 2.5% NaOCl, distilled water and 2% chlorhexidine. After drying root canals with sterile paper points, MTA was placed as the apical plug. 2-5 days later, the root canals filled by gutta-percha or fiber posts; then coronal restorations were completed with composite resin. Patients were recalled for 3, 6, 9 and 12 months clinical and radiographic follow up. In a blind evaluation, the treated teeth radiographs were examined with PAI scala, according to the criterias that are modifications of evaluation procedures used by Simon's study in 2007. Results: At the 6-12 months clinical examination all of the 20 cases were asymptomatic. 18 of the cases were classified as 'successfull' radiographycally and clinically. 2 of them showed 'relative success'. Conclusion: MTA is a potantial apical barrier material with good sealing ability and a high degree of biocompatibility Apexification treatment with MTA plug on permanent teeth with apical lesions showed favourable results.