Yiyecek ve içecek işletmelerinde e-ticaret uygulamaları: Kayseri ili örneği
E-commerce applications in food and beverage establishments: The case of Kayseri
- Tez No: 502938
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-ticaret, İnternet, Yiyecek ve İçecek İşletmeleri, Kayseri, E-commerce, Internet, Food and Beverage Businesses, Kayseri
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Dünya ekonomisinin küreselleşmesi yeni bir ticaret biçimi olan e-ticareti (e-commerce) alışılmış ticaret kavramından çok farklı bir noktaya getirerek ticarette yeni bir çağı başlatmıştır. Bütün sektörler gibi yiyecek ve içecek sektörü de e-ticaret içerisinde önemli bir yer edinmiştir. Elektronik ticaret içerisinde birçok teknolojik ürün ve uygulama kullanılıyor olsa da bu çalışmada esas olarak internet üzerinden gerçekleştirilen e-ticaret işlemi üzerinde durulmuştur. Çalışma için toplanan veriler anket yoluyla Kayseri'de hizmet veren 102 yiyecek ve içecek işletmesi yöneticisi veya sahibi olan kişilerden toplanmıştır. Elde edilen verilere güvenirlik analizi, frekans ve yüzdeler, ortalamalar, çapraz tablolar, normal dağılım testleri ve tek yönlü varyans analizi one-way (ANOVA) testi yapılmıştır. Buna göre yiyecek ve içecek işletme yöneticilerinin e-ticaret uygulamalarına yönelik beklentilerinin, algılamalarına göre daha yüksek olduğu ve e-ticaret ile ilgili değerlendirmelerinin işletme özelliklerine göre farklılar gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The globalization of the world economy has launched a new era in trade, bringing e-commerce, a new form of trade, to a very different point from the usual trade concept. Like all sectors, food and beverage sector also has an important place in e-commerce. Although all out of technological products and applications are used in e-commerce, e-commerce transactions mainly carried out on the internet are emphasized in this study. In this study data were via questionnaire from the managers or owners of 102 food and beverage businesses which serve in Kayseri. Reliability analysis, frequency and percentages, means, cross tables, normal distribution tests and one-way ANOVA test were performed on the obtained data. According to the results of tests, it's found outs the expectations of food and beverage businesses executives on e-commerce applications is higher than their perceptions, in addition to that their e-commerce related evaluations differ in accordance with business characteristics.