Hafif kognitif bozukluk olgularında bilgisayarlı bilişsel değerlendirme
The computer-based cognitive testing in mild cognitive impairment
  1. Tez No: 502998
  2. Yazar: HATİCE ERASLAN BOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VESİLE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Psikoloji, Neurology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Hafif Kognitif Bozukluk, Nöropsikolojik Değerlendirme, Sanal Süpermarket Uygulaması, Mild Cognitive Impairment, Neuropsychological Assessment, Virtual Super Market
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Sinir Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Amnestik Hafif Kognitif Bozukluk (aHKB) olgularında meydana gelen bilişsel bozulmaların nöropsikolojik testler ve tablet temelli Sanal Süpermarket Uygulaması (SSU) ile değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmamıza 37 aHKB olgusu (yaş ortalaması: 70,41) ve cinsiyet, eğitim ve yaş eşleştirmeli 57 sağlıklı kontrol (yaş ortalaması: 66,46) katılmıştır. Tüm katılımcılara Sanal Süpermarket Uygulaması (SSU) ve ayrıntılı bir nöropsikolojik test bataryası uygulanmıştır. Bulgular: HKB olguları ve sağlıklı kontroller arasında nöropsikolojik test skorları açısından anlamlı bir fark gözlenmiştir. Amnestik HKB-Çok Alan (aHKB-ÇA) olgularının, Amnestik HKB-Tek Alan (aHKB-TA) olguları ve sağlıklı kontrollere göre, aHKB-TA olgularının ise sağlıklı kontrollere göre SSU Testi'nde daha düşük puanlar aldığı ve testi daha uzun sürede tamamladıkları gözlenmiştir. SSU Süre değişkeni ile nöropsikolojik testler arasında çeşitli düzeylerde ilişki tespit edilmiştir. SSU testinin aHKB ve sağlıklı kontrolleri % 80.9 doğru sınıflama oranıyla birbirinden ayırabildiği bulunmuştur. Sonuç: aHKB-TA/ÇA olgularının olası tanısı nöropsikolojik testlerle tespit edilebilmektedir. Mini Mental Durum Testi'nden daha yüksek doğru sınıflama oranı olan SSU, klinikte pratik bir tarama testi olarak kullanılabilir. Bu testin aHKB ve sağlıklı kontrolleri birbirinden ayırabildiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to evaluate the cognitive impairments that occur in Amnestic Mild Cognitive Impairment (aMCI) patients by using both neuropsychological testing and Virtual Supermarket Application (VSM). Method: Thirty-seven aMCI patients (mean age: 66,46) and 57 gender, education and age matched healthy controls (mean age: 70,41) were participated in this study. A detailed neuropsychological test battery and Virtual Super Market (VSM) was applied to all participants. Results: There was a significant difference in neuropsychological test scores between aMCI with patients and healthy controls. aMCI-Multiple Domain (aMCI-MD) patients performed lower in SSU variables than aMCI-Single Domain (aMCI-SD) and healthy controls. aMCI-MD patients completed the VSM longer than aMCI-SD patients and controls. With the correlation analyses which all participants were included, several levels of correlations between neuropsychological test scores and Duration variables were detected. The VSM test was found to discriminate between the aMCI and healthy controls with a correct classification rate of 80.9 %. Conclusion: The possible diagnosis of aMCI-SD/MD can be determined by neuropsychological tests. A more practical and screening tool can be used in the VSM clinic with the correct classification rate than more the Mini Mental State Test. This test has been shown to distinguish between aMCI and healthy controls.