Kronik diz osteoartrit tedavisinde tüm vücut vibrasyonu, dirençli egzersiz ve ev programının etkinliğinin karşılaştırılması
A comparison the effectiveness of wholebody vibration, progressive resistive exercise and home-based exercise in patients with chronic knee osteoarthritis
- Tez No: 503093
- Danışmanlar: PROF. DR. UMMUHAN BAŞ ASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Diz, Osteoartrit, Tüm Vücut Vibrasyonu, İlerleyici Dirençli Egzersiz, Ev Egzersizi, Knee, Osteoarthritis, WholeBody Vibration, Progressive Resistive Exercise, Home-based Exercise
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, osteoartrit tedavisinde kullanılan tüm vücut vibrasyonu egzersizi, ilerleyici dirençli egzersiz ve ev egzersizinin etkilerini karşılaştırmaktır. Yöntem: Diz osteoartriti (Grade II-III, Kellgren & Lawrence) tanısı konmuş olan kırk beş hasta (ortalama yaş = 53,2 ± 5,8 yıl, 43 kadın, 2 erkek) çalışmaya katılmıştır. Katılımcılar tüm vücut vibrasyonu egzersiz eğitimi (Grup-1), ilerleyici dirençli egzersiz eğitimi (Grup-2) ve ev egzersizi eğitimi (Grup-3) olmak üzere rastgele üç gruba ayrılmıştır. Gruplar egzersiz eğitimlerini haftada üç gün, üç ay boyunca toplam 36 seans uygulamışlardır. Tüm gruplar başlangıçta hasta eğitimi programına dahil edilmiştir. Katılımcıların dinamik dengeleri TUG (zamanlı kalk yürü) testi ile değerlendirilmiştir. Kas kuvveti dijital el dinamometresi (JTech Commander PowerTrack II), ağrı Görsel Analog Skala (GAS), emosyonel statü Beck Depresyon Envanteri (BDE) ve Beck Anksiyete Envanteri (BAE), yaşam kalitesi Nottingham Sağlık Profili (NSP) kullanılarak değerlendirilmiştir. Katılımcıların fonksiyonel düzeyi Western Ontario ve McMaster Üniversitesi Osteoartrit indeksi (WOMAC) ilenormal eklem hareket açıklığı (NEH) gonyometre ile değerlendirilmiştir. Kıkırdak kalınlığıultrasonla (US) ölçülmüştür. Değerlendirmeler, çalışmanın başlangıcında, egzersiz programını tamamladıkları üçüncü ayda ve altıncı ayda gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Kuadriseps kas kuvveti, abdüktör kas kuvveti ve fonksiyonel düzeyde tüm gruplarda istatistiksel olarak anlamlı artış bulunmuştur (p 0.05). Sonuç: Diz OA'sı için tüm vücut vibrasyonu egzersizi, ilerleyici dirençli egzersiz ve ev egzersizinin hiçbiri diğerinden üstün bulunmamıştır. Tüm egzersiz eğitimlerinin diz OA'sının tedavisinde benzer yararlı etkileri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of our study was to compare the effects of whole body vibration training exercise, progressive resistive exercise, home-based exercise used in osteoarthritis treatment. Methods: Forty five patients (mean age= 53,2 ± 5,8 years, 43 female, 2 male) diagnosed with kneeosteoarthritis (Grade II-III, Kellgren & Lawrence) participated in the study.Participants were divided into three groups, whole body vibration exercise training (Group-1), progressiveresistive exercise training (Group-2) and home-based exercise training (Group-3). The groups performed 36 sessions of exercise training for three days a week for three months. All the groups were included patient education programme at baseline. The dynamic balance of the patients was evaluated by TUG(timed up and go) test. The muscle strength was evaluated by usingdigital handhelddynamometer (JTech Commander PowerTrack II), pain was assesed according to Visual Analog Scale (VAS), emotional status was evaluated by Beck Depression Inventory (BDI) and Beck Anxiety Inventory (BAI) and quality of life was evaluated by Nottingham Health Profile (NHP). The functional status of the patients was evaluated by Western Ontario and McMaster Universities index (WOMAC) and range of motion (ROM) was assesed with goniometer. The cartilage thickness was measured with ultrasound (US).The assesments were performed at baseline, after third months when they completed the exercise programme and sixth months. Results: Statistically significant improvement was found on quadriceps musclestrength, abductor muscles strength and functional status in all groups (p0.05). Conclusion: Neither whole body vibration exercise training programme nor progressiveresistive exercise and home-based exercise programme were found to be superior for knee OA treatment. All ofexercise training programmes havesimilar beneficial effects in the treatment of knee OA.