İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi T-3031 numarada kayıtlı Mecmû'a-i Eş'âr (MESTAP tasnifi - metin)
Examination of Journal registered to the Istanbul University Rare Books Library with number T-3031
  1. Tez No: 503128
  2. Yazar: DİCLE GİZEM KOYUNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN YILMAZ, YRD. DOÇ. DR. MUHİTTİN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmua, Şiir, MESTAP, Çeviri Yazılı Metin, Journal, Poem, Systematic Classification of Journals (MESTAP), transcribed text
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 395
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi'ne T-3031 numarada kayıtlı mecmuanın çeviri yazıya aktarılması ve mecmuada bulunan şiirlerin şablonlarının oluşturulması şeklindedir. Yapılan çalışmada ilk olarak çeviri yazıya aktarılan metne yer verilmiştir. Mecmuada bulunan şiirler, şairlerinin divanlarıyla karşılaştırılmış, bulunan farklılıklar belirtilmiştir. Bu karşılaştırma ile bazı şairlerin bilinmeyen şiirlerine de rastlanmıştır. MESTAP kapsamında yapılan şablonlarda ise 15. yüzyıl sonlarında dünyaya gelip 16. yüzyılda yaşayan 8 farklı şairin şiirleri bulunmaktadır. Bu şiirlerin kime ait olduğu, nazım birimleri, beyit sayıları, matla ve makta beyitleri ile vezinleri de tablolar halinde gösterilmiştir. Çalışmanın sonunda sonuç bölümü, kaynakça, asıl nüsha ve özgeçmişe yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work, which is prepared as a graduate thesis, is the transcription of the journal registered to the Istanbul University Rare Books Library with the number T-3031 and the formation of the templates of the poems in the journal. In the study, transcriptional text study was given firstly. The poems found in journal were compared to the divans of the poets and the differences were indicated. With this comparison, unknown poems of some poets are encountered. In the templates made within the scope of Systematic Classification of Journals (MESTAP), there are 8 different poetry poems that came to the world in the late 15th century and lived in the 16th century. To whom these poems belong, verse units, couplet numbers, first and last couplets and prosodies are shown in tabular form. At the end of the study, the conclusion section, bibliography, original copy and personal background were included.