İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi T 752 numarada kayıtlı mecmua'nın transkripsiyonlu metni ve şiir mecmualarının sistematik tasnifi projesi'ne (MESTAP) göre tasnifi
Istanbul University Nadir Eserler Library the classification of 'the poem journals according to their systematical classification project' (MESTAP) registered to the journal numbered T 752
  1. Tez No: 568666
  2. Yazar: ALİ POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Mecmua, Şiir, MESTAP, Classical Turkish Literature, Poem, MESTAP
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 506
Özet
Mecmua Arapça cem' kökünden türemiş olup“toplanılıp biriktirilmiş, tertip ve tanzim edilmiş her şeyin tümü”olarak tanımlanmıştır.“Mecâmî, mecma', câmi'”gibi cem' kökünden türetilmiş kelimeler ve Osmanlı Türkçesinde“cüzdân, defter, cerîde”kelimeleri de mecmua anlamında kullanılmıştır. Sahip oldukları zengin muhtevalarıyla kırkambar özelliği gösteren mecmualar, Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Manzum ve mensur şekilde kaleme alınan bu eserler meraklılarınca her zaman rağbet görmüştür. Büyük çoğunluğunun mürettibi ve tertip tarihi bilinmeyen bu eserler mürettibinin tercihine göre muhteva bakımından farklılık gösterirler. Yazıldıkları dönemin şiir anlayışını ve edebi zevkini yansıtması bakımından önemli olan mecmualar, bir edebiyat araştırmacısı için önemli bir kaynak olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu kaynaklar ile ilgili yapılmış çalışmalar da edebiyatımıza önemli katkılarda bulunmuş ve bulunmaya devam edecektir. Edebiyatımızın farklı dönemlerini aydınlatan, bilinen şairlerin duyulmamış şiirlerini ortaya koyan, az tanınan veya hiç bilinmeyen şairleri gün yüzüne çıkartan mecmualar adeta günümüzün antolojileridir. Bu çalışmada İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi'nde T 752 numarada kayıtlı şiir mecmuasının tanıtımı amaçlanmıştır. İlk olarak mecmualar hakkında genel bilgiler verilmiş olup bu eserlerin edebiyatımızdaki yerinden, öneminden ve sınıflandırılmasından bahsedilmiştir. Daha sonra 107 varaktan oluşan mecmuanın tanıtımı, transkripsiyonlu metni ve MESTAP'a göre tasnifi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Master Thesis, Departman of Turkish Language and Literatüre Supervisor: Doç. Dr. Yunus KAPLAN July 2019, 495 pages Mecmua (Journal) is derives from Arabic word Cem which is defined“collected, all things that are classified. Ottoman Turkish words like ”cecâmî, mecma' câmi“ are derivedfrom cem (collection)and in Ottoman Turkish vocabularies like ”cüzdân, defter, ceride" are used as the meaning of mecmua (journal). Journals shows fertility with the help of their rich contents have an importance in Turkish literature. Most of these journals whose typesetter, arrangement date are unknown differ from their contents. The journals (Mecmualar) have importance because of their reflection age's poem understanding literal pleasure are also important sources for a literature research. The Works about these sources have much contributed our literature and they will continue to contribute. Journals (Mecmualar), enlighten our literatures dark period present known poet's unheard poems and reveal little known poet are rowadays anthology. Therefor the the poem journal registered in Istanbul Library numbered T 752 is aimed to introduce. Firstly, general information about journal (mecmua) in Turkish Literature was given, then this work's importance and its classification in our literature is mentioned. After that the journal's (mecmua's) which consist of 107 fails and 532 poems introdured transcripted text classification was done.