Turkish football leagues and their attractiveness to African footballers: The case of Cameroonian players (2006-2016)
Türk futbol liglerinin Afrikalı futbolcular için çekiciliği: Kamerun örneği (2006-2016)
  1. Tez No: 503127
  2. Yazar: ARISTIDE FONGANG TCHEWONPI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN TEKELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Türk futbol ligleri, Kamerunlu futbol oyuncular, Futbol işletme ve yönetimi, seçimler ve motivasyonlar, göç kuramları, Turkish football leagues, Cameroonian football players, football business and management, choices and motivations, migration theories
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez, Kamerunlu futbolcuların Türk futbol liglerinde oynamaya artan ilgisiyle alakalı çeşitli faktörleri incelemektedir. Günümüzde spor özellikle de futbol, artık sadece bir boş zaman etkinliği değil; menajerlerin ve oyuncuların süreklik olarak daha iyi fırsatlar peşinde olduğu ticari bir sektörüdür. Bu bağlamda, Kamerunlu futbolcuların Türkiye'ye hareketliliğini analiz etmek için başta mülakatlar olmak üzere nitel araştırma yöntemlerinin farklı süreçleri eşliğinde profesyonellerden, amatör futbolculardan ve yetenek avcılarından ampirik veriler toplanmış ve ikincil kaynaklar incelenmiştir. Çalışmada göç kuramları temel alınarak dört önemli bulgu sunulmaktadır. İlk olarak, neoklasik mikro-ekonomi kuramı takip edildiğinde, yüksek kazançlı Türk futbol ligleri Kamerunlu futbolcuların Türkiye'deki artışını açıklayabilir. İkincisi, Kamerunlu sporcuların Türkiye'ye göç etmesine neden olan, birbirleriyle etkileşim halinde farklı itme-çekme faktörleri mevcuttur. Üçüncü olarak, futbolcuların kişiliği, arkaplanları ya da deneyimleri ve hırsları da onların Türkiye'yi tercih etmesinde etkili olabileceği için kişisel faktörler de dikkate alınmalıdır. Son olarak, iletişim kanalları oyuncuların göç etme kararını etkileyebilir. Oyuncular, medya ve yetenek avcıları gibi aracılar hedef ülke hakkında bilgilendirilse de, ancak oraya vardıklarında ev sahibi ülkenin gerçeklerini yaşamaya başlayacaklardır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the various factors linked to the growing interest of Cameroonian players to perform in the Turkish football leagues. In this contemporary world, sport in general and football in particular is no longer merely a leisure activity, but a whole business sector in which managers and players are in a permanent quest of better opportunities. Therefore, to analyse the mobility of Cameroonian football players to Turkey, empirical data have been collected from various professionals, amateurs, and talent scouts through different methods of qualitative research, notably interviews and examination of secondary sources of information. With an analysis based on migration theories, four key findings have emerged. First, following the neoclassical micro-economic theory, the lucrative Turkish football leagues may explain the increasing number of Cameroonian players in Turkey. Second, there are different push-pull factors that interact and lead to the movement of Cameroonian sportsmen to Turkey. Third, diverse personal factors intervene also in the choice of players' destinations, taking into consideration their personality, their background or previous experiences, and their ambitions. Finally, diverse networks can influence the decision of players to migrate. Through intermediaries such as the media and scouts, players get informed about the area of destination and yet they start experiencing the realities of the host country once they land there.