İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi T 934 numarada kayıtlı şiir mecmuasının transkripsiyonlu metni ve MESTAP'a göre tasnifi
The transcription text and classification of the poem journals numbered as T 934 in the Library Rare Books of Istanbul Universty according to project of systematic classification of poem journals (MESTAP)
- Tez No: 854105
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİ HÜSNÜ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan Edebiyatı, Şiir, Mecmua, MESTAP, Divan Literature, Poetry, Mecmua, MESTAP
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 317
Özet
Mecmualar sahip oldukları zengin ve çeşitli muhtevalarıyla klasik Türk edebiyatının önemli kaynakları arasında yer almaktadır. Bu tezin konusu, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi'nde T 934 arşiv numarasıyla kayıtlı olan şiir mecmuasının transkripsiyonlu metni ve Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi'ne (MESTAP) göre tasnifidir. Söz konusu mecmuada yer alan şiirlerin transkripsiyonlu metni verilecek sonrasında bu şiirler MESTAP tablosuna işlenecektir. Bu tezin önemli amaçlarından bir tanesi mecmuada yer alan şiirleri transkripsiyon alfabesiyle yazıya geçirmek, ilgili şiirleri varsa yayımlanmış dîvânlarla, yoksa dîvânın yazma nüshası, tezkire ve mecmua gibi diğer eserlerle karşılaştırıp mevcut farkları ortaya koyabilmektir. Böylece dîvânı bulunmayan veya çeşitli sebeplerle biografik kaynaklarda yer bulamamış şairleri ve şiirlerini gün yüzüne çıkarma imkânı sağlanacaktır. Mecmuada 15-18. yüzyılar arasında yaşamış 32 şairin 386 şiiri yer almaktadır. Bu sayı, şairi belli olmayan Farsça 8 şiirlerle 394'e ulaşmaktadır. Çalışmamız girişin ardından mecmuanın özellikleri ve mecmua metni olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın girişinde mecmualara dair genel bilgiler verildikten sonra klasik Türk edebiyatı açısından önemi üzerinde durulmuştur.“Birinci Bölüm”de Mecmû'a-i Eş'âr'in tanıtımı ayrıntılı olarak yapılacaktır. Mecmualarda yer alan şair ve şiir sayıları, nazım şekilleri, şairlerin yaşadıkları yüzyıllar ve aruz kalıpları tablolar halinde gösterilecektir. Ardından mecmuaların derleyicisi ve derlenme tarihiyle ilgili bilgi verilecektir. Bu bölümün sonunda ise Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi (MESTAP)'nin tablosu örnek alınarak oluşturulmuş bir tablo ile şiirlere ait bilgiler ilk ve son beyitleri, varak numaraları vb. verilmiştir. İkinci bölümde ise mecmuada metni oluştururken izlenen yol ile metnin çeviri yazısı ve imlasında dikkat edilen hususlar maddeler halinde verilmiştir. Sonrasında mecmuada yer alan şiirlerin transkripsiyonlu metnine yer verilmiştir. Mecmuada bulunan şiirler dîvân, tezkire, mecmua vb, kaynaklarla karşılaştırılıp tespit edilen farklar dipnotlarda gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Magazines are among the important sources of classical Turkish literature with their rich and diverse contents. The subject of this thesis is the transcriptional text of the poetry journal registered in Istanbul University Rare Books Library under the archive number T 934 and its classification according to the Systematic Classification of Journals Project (MESTAP). The transcripted text of the poems in the journal will be given and then these poems will be recorded in the MESTAP table. One of the important aims of this thesis is to transcribe the poems in the journal with the transcription alphabet, to compare the related poems with the published divâns if any, or with other works such as the manuscript copy of the divan, tezkire and mecmua and to reveal the existing differences. Thus, it will be possible to bring to light the poets and their poems that do not have a divan or cannot find a place in biographic sources for various reasons. There are 386 poems of 32 poets who lived between the 15th and 18th centuries in the magazine. This number reaches 394 with 8 poems in Persian whose poet is unknown. Our study consists of two b deaths, the characteristics of the journal and the text of the journal. In the introduction of our study, after giving general information about the journals, its importance in terms of classical Turkish literature was emphasized. In the“First Part”, the introduction of Majmu'a-i Eş'âr will be made in detail. The number of poets and poems in the magazines, the forms of nazim, the centuries in which the poets lived and the patterns of aruz will be shown in tables. Informationwill then be given about the compiler of the journals and the date of compilation. At the end of this chapter, the table of the Project for the Systematic Classification of (MESTAP) is taken as an example. With a table created, the information about the poems is given in the first and last couplets, leaf numbers, etc. In the second part, the way we followed while creating the text in the journal and the points we paid attention to in the translation and spelling of the text were given in the form of articles. Afterwards, the transcripted text of the poems in the journal was included. The poems in the journal were compared with the sources such as dîvân, tezkire, mecmua, etc.and the differences detected were shownin the footnotes.