How do small and medium sized enterprises use social media
Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler sosyal medyayayı nasıl kulanır
  1. Tez No: 503160
  2. Yazar: VERONIKA KRASIMIROVA POLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL KURŞUNLUOĞLU YARIMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, sosyal medya, tutundurma, Small and medium sized enterprises, Social media, Promotion
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Günümüzde, sosyal medya şirketlerin tanıtım faaliyetleri açısından büyük önem taşımaktadır. Sosyal medya ve sosyal medyanın iş dünyasındaki yeri büyük ilgi görmektedir. Sosyal medya şirketlere zaman, harcamalar ve iletişim kalitesi açısından pek çok avantajlar sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de Ege Bölgesi'ndeki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin sosyal medyayı neden ve nasıl kullandıklarını anlamaktır. Bu amaç doğrultusunda Ege Bölgesi'nde bulunan bir büyük şehir merkezinde (İzmir) ve bir kırsal ilçede (Kuşadası) faaliyette bulunan küçük ve orta büyüklükteki işletmeler ile araştırma gerçekleştirilmiştir. Şehir ve kırsal yerlerde faaliyet gösteren küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin sosyal medya kullanımları arasındaki farkı analiz etmek amacıyla bir il ve bir ilçe seçilmiştir. Sosyal medyayı kullanan şirketlerin seçiminde kolayda örneklem tekniği kullanılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak, yapılandırılmış yüz yüze görüşmeler ve telefon görüşmeleri kullanılmıştır. Şirket çalışmaları veya şirket sahipleriyle görüşmeler yapılmıştır. Araştırma bulgularında, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin sosyal medyayı pazarlama aktiviteleri için kullandıkları ve şirketlerin sosyal medyadaki başlıca faaliyetlerinin ürünlerin fotoğraflarını paylaşmak ve hedef kitlelerine ulaşmak amacıyla belirli aktiviteler düzenlemek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Nowadays, social media is very important tool for businesses' promotional activities. There have been many interests between social media and its place in business. Social media can provide significant advantages in time, cost, and communication quality for companies. The aim of this research was to understand how and why small and medium sized enterprises in Aegean region/Turkey use social media. Within this aim, the study examined main promotional activities of small and medium sized enterprises which operate in Izmir (as urban side of Aegean Region) and Kusadasi (as rural part of Aegean Region). In order to analyze the different characteristics of rural and urban small and medium sized enterprises' behaviors in social media, one urban and one rural city were selected. Fifteen companies from Kusadasi and fifteen companies from Izmir were included in the research in order to analyze how and why small and medium sized enterprises use social media. Convenience sampling technique was used in selecting companies which are using social media. As a data collection method, structured interviews were conducted with face to face connection or phone calls. Employees or company owners were interviewed. Findings showed that small and medium sized enterprises mostly preferred social media for their promotional activities and main activities of the companies that participated in the research were sharing the photos of the company's products and organizing some activities to reach many targeted consumers.