The situation of fdi and economic growth in Iraqi Kurdistan region (During the period 2007-2012)
Irak Kürdistan Bölgesi'nde yabancı doğrudan yatırımın durumu ve ekonomik büyüme (2007-2012)
  1. Tez No: 503465
  2. Yazar: NEWAR AMEEN SALEH SALEH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF GÜLLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Irak Kürdistan Bölgesinde YDY, Ekonomik büyüme, FDI, Iraqi Kurdistan region, GDP, and Economic Growth
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Irak Ekonomisi, genel olarak petrole bağlıdır. Bu nedenle, uluslararası petrol piyasasındaki fiyat dalgalanmaları Irak'ın ekonomik durumunu doğrudan etkilemektedir. Irak Kürdistan Bölgesi federal devletin bir parçası olduğundan Irak ekonomisindeki değişiklikler bölge ekonomisini de etkilemektedir. Federal Bölge bütçesinin büyük bir kısmı Merkezi Hükümet tarafından sağlanmaktadır. Bölgesel Yönetimin kamu gelirlerinin küçük bir kısmı gümrük vergilerinden oluşmaktadır. Bölgedeki siyasal gelişmelere bağlı olarak yabancı doğrudan yatırım girişi değişmektedir. Gelen yabancı doğrudan yatırım da ekonomik büyümenin artmasına yardımcı olmaktadır. Çalışma bölgeye gelen yabancı yatırım ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiye ışık tutmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Iraqi economy, in general, depends on oil, therefore, any fluctuations of the oil price in international oil market directly affect the economic situation and change of most of Iraq's economic activities. Accordingly, since Iraqi Kurdistan region is the federal region in Iraq, changes in the Iraqi economy are also affecting the regional economy, the increase of public income in the region affects the rise of national investment and foreign investment as well. Thus, a large part of the federal budget provide by the central government, and the small piece of public income comes from local sources, such as taxes and customs duties. Foreign direct investment inflows vary depending on the political developments in the region. Incoming foreign direct investment also helps increase economic growth. Also, the study found the significant relationship between FDI and economic growth in the region.