Edirne-Kırklareli-Tekirdağ illeri sınırları dahilindeki tarihi istasyon binaları
Historical train station buildings within the boundaries of Edirne-Kırklareli-Tekirdağ provinces
  1. Tez No: 503489
  2. Yazar: BİROL HASANBAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN MURAT TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Tren İstasyonu, Rumeli, Mimari, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Train Stations, Rumeli, Architecture
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 457
Özet
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ çalışmanın coğrafi sınırlarını oluşturmaktadır. İstanbul İl sınırları sonrası Çerkezköy – Velimeşe – Çorlu – Muratlı – Seyitler – Kayabeyli – Lüleburgaz – Alpullu–Büyük Mandıra – Babaeski – Taşağıl – Kavaklı – Kırklareli – Pehlivanköy-Uzunköprü İstasyonları ile Edirne (Karaağaç) Eski İstasyonu ve Gar'ı incelenen yapılardır. Söz konusu coğrafyada istasyon mimarisinin incelenmesi ile bu alanda uygulanan plan tipleri, malzeme-teknik, süsleme anlayışı ve işlevselliğinin kavranması amaçlanmıştır. Tez ile“Edirne-Kırklareli-Tekirdağ İlleri Sınırları Dahilindeki Tarihi İstasyon Binaları”nın tespiti ve detaylı tanımları yapılmış olup, korunma durumları ele alınmıştır. Rumeli Demiryolları Hattı üzerinde yer alan Osmanlı sonrası Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında kalan 17 adet istasyon binası bütüncül bir anlayışla değerlendirilmiş, detaylı mimari ve sanatsal özellikleri irdelenmiştir. Hat üzerinde yer alan istasyonlar yabancı şirketlere geniş imtiyazlar verilerek Neoklasik ve Eklektik mimari üslup ile yerel ve geleneksel malzeme-teknikte inşa edilmişlerdir. Endüstri devrimi sonrası ulaşım tarihimize ışık tutan demiryolu istasyon sahaları ve binaları şehir kimlikleri üzerinde etkili olmuş yapılardır. Tip proje ürünlerin ağırlıkta olduğu istasyon binaları şehre gelenlerin karşılandığı, şehirden gidenlerin uğurlandığı yapılar olmuşlardır. İstasyon binaları sevinç ve üzüntülerin yaşandığı, mimari ve hatıra değerleri yüksek, sosyal bellekte yer edinmiş yapılar olarak dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Edirne, Kırklareli and Tekirdağ constitute the geographical boundaries of the study. Çerkezköy - Velimeşe - Çorlu - Muratlı - Seyitler -Kayabeyli - Lüleburgaz - Alpullu - Grand Dairy - Babaeski - Taşağıl - Kavaklı -Kırklareli - Pehlivanköy-Uzunköprü Stations, also Edirne (Karaağaç) Old station are the station, after the provincial borders of Istanbul. Along with the analysis of the architectureand plan types appliedin thisarea, material-technical, understanding of ornamentationand functionality of the stations are in question in the geography. With the thesis“Historical Train Station Buildings with in the boundaries of Edirne-Kırklareli- Tekirdağ Provinces”, the details of the buildings and protection stituations have been determined detailed. 17 units of train stations remaining in the boundaries of Republic of Turkey after the Ottoman Empire located on the Rumeli Railways Line were evaluated and detailed according to their architecturaland artistic properties with a holisticap proach. The stations on the line were built with Neo classicaland Eclectic architectural style using local land traditional material-techniques, were give next ensive privileges to foreign companies. Railway stations and the station buildings after the industrial revolutionand modernism, they were effective on city identities as land marks, and theys hedlight on our trans portation history. The type of project products that are the most common, train stations are the places where people were welcome darriving to thet hecityand people fare we led that were traveling away. Station buildings are places of jo yand sadness, and they have high architectural and memorial values and they have taken important place in social memory.