Kurumsal sosyal sorumluluk kampanyalarının çalışanların örgütsel bağlılığıyla ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relation of corporate social responsibility campaigns to organizational commitment of employees
- Tez No: 503498
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DİKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: corporate social responsibility, organizational commitment, emotional commitmen
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Örgütsel bağlılık, işletme çalışanlarının işletme değerlerine olan inancı doğrultusunda işletmeye karşı taşıdıkları bağlılıktır. Çalışanların örgütsel bağlılığının güçlendirilmesi, günümüz rekabetçi yapısında işletmeler için büyük bir önem taşımaktadır. İşletmeler, çalışanların örgüt değerlerine olan inancını pekiştirmek ve örgütsel bağlılıklarını artırmak için birçok yöntem uygulamaktadır. Çalışan tatminini ve motivasyonunu sağlamaya yönelik uygulamaların yanında kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) uygulamalarının da çalışanların örgüte karşı olan bağlılıklarına etki ettiği görülmektedir. Kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) projeleri, işletmelerin topluma sosyal faydalar yaratmak ve toplum tarafından kabul görmek amacıyla yürüttüğü projelerdir. Günümüzde pek çok kurum tarafından sosyal sorumluluk gereği olarak bu kampanyalar düzenlenmektedir. Toplum kadar çalışanların da işletmeyle kurduğu bağı etkileyen KSS uygulamalarının özellikle çalışanların duygusal bağlılığını etkilediği görülmektedir. Bu araştırmanın amacı kurumsal sosyal sorumluluk kampanyalarının çalışanların örgütsel bağlılığının duygusal bağlılık boyutu ile olan ilişkisini araştırmaktır. Bu kapsamda Holding çalışanlarına anket uygulanarak anket sonuçları SPSS 22 programında değerlendirilmiştir. Araştırmanın istatiksel analizlerinde Cronbach Alpha güvenilirlik testi, T testi, TUKEY testi, Anova testi ve Pearson Correlation testlerine başvurulmuştur. Araştırmada elde edilen bulgulara göre KSS ile örgütsel bağlılığın duygusal bağlılık boyutu arasında istatiksel olarak anlamlı düzeyde bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Organizational commitment is a commitment that business employees have against business in the sense of their belief in business values. Strengthening the organizational commitment of employees is of great importance for businesses in today's competitive market. Businesses are applying many methods to reinforce employee belief in organizational values and increase organizational commitment. In addition to practices to ensure for employee satisfaction and motivation, corporate social responsibility (CSR) practices also appear to influence employees' organizational loyalty. Corporate Social Responsibility (CSR) projects are projects carried out by businesses to create community social benefits and to be accepted by the public. Today, these campaigns are organized by many institutions as a social responsibility requirement. It has been seeing that the CSR practices affecting the emotional commitment of the employees especially affect the connection that the employees as well as the society establish. The aim of this research is to investigate the relationship between corporate social responsibility campaigns and the emotional attachment dimension of employees' organizational commitment. In this context, a questionnaire was applied to the employees of the Holding and the results of the questionnaire were evaluated with the SPSS 22 program. In the statistical analysis of the research Cronbach Alpha reliability test, T test, TUKEY test, Anova test and Pearson Correlation tests were applied. According to the findings obtained in the research, there is a statistically significant relationship between CSR and emotional attachment dimension of organizational commitment.