Ulusal gazetelerdeki haberlerin sosyal bilgiler programında yer alan yardımseverlik ve dayanışma değerleri açısından incelenmesi
Examination of the news in national newspapers in terms of values of benevolence and solidarity in the social studies program
  1. Tez No: 503593
  2. Yazar: NİHAN AKINCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Öğretim Programı, Yardımseverlik, Dayanışma, Social Sciences Teaching, Benevolence, Solidarity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Araştırmada, ulusal gazetelerdeki haberler sosyal bilgiler programında yer alan yardımseverlik ve dayanışma değerleri açısından analiz edilmiştir. Araştırmanın evrenini, yardımseverlik ve dayanışma değerine yönelik gazete haberleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 2013-2014 yıllarında Habertürk, Hürriyet, Posta ve Sabah gazetelerinde yardımseverlik ve dayanışmayı konu alan gazete haberleri oluşturmaktadır. Araştırmada, 2013-2014 yılındaki dört ulusal gazeteden elde edilen çok sayıda veriyi okuyucuya anlamlı bir şekilde sunabilmek amacıyla betimsel analiz kullanılmıştır. Bununla birlikte veri toplama aracı olarak Medya Takip Merkezinden elde edilen dört ulusal gazetede 2013-2014 yılı içinde yardımseverlik ve dayanışma değerini içeren 3686 yayın kullanılmıştır. Ayrıca bu çalışmada, 2015-2016 yılında Tokat ilinde görev yapan sosyal bilgiler öğretmenlerin yardımseverlik ve dayanışmaya ilişkin düşünce ve algılarının belirlenmesine yönelik anket de uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda; 2013-2014 yılı içinde değerler ile ilgili toplam 21751 haber olduğu, bu haberlerin %0. 23'ünün yardımseverlik ile ilgili, %16. 70'nin dayanışma değeri ile ilgili olduğu tespit edilmiştir. 2013 yılında yardımseverlik değerlerine yönelik haber sayısı 52, dayanışma değerlerine yönelik haber sayısı 3634'tür. Ayrıca doğal afetler, bayramlar, seçim öncesi, belirli gün ve o günlerin haftalarında yardımlaşma ve dayanışma haberleri gazetelere yansımış ve haber sayısında artış olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the news in national newspapers were analyzed in terms of values of benevolence and solidarity in the social information program. The universe of the research is mainly composed of the paper news related to benevolence and solidarity values. The sampling of the research is formed by the paper news about benevolence and solidarity which are issued in Haberturk, Hurriyet, Posta and Sabah newspapers during the years 2013-2014. In the research, descriptive analysis method is used in order to present the plenty of data obtained from the four national newspapers during years 2013-2014 in a meaningful way to the reader. Beside this 3686 issues including the values of benevolence and solidarity from four national newspapers within the years 2013-2014 are collected from Media Monitoring Center and used as data collecting tool. Besides a poll is conducted in this study in order to determine the thoughts and perceptions about benevolence and solidarity among social sciences teachers who work in the city of Tokat during the years 2015-2016. As the result of the research, a total number of 21571 news related to the values are detected during the years 2013-2014, 0. 23% related to benevolence and 16, 70% about the value of solidarity. In the year 2013, 52 paper news were about benevolence and 3624 news were related to solidarity. Besides, the number of paper news related to benevolence and solidarity are increased in natural disasters, feasts, before elections and during some certain days and weeks.