Kenya'nın çay ihracatı yapan ülkeler arasındaki rekabet analizi
Analysis of Kenya's competitiveness among tea exporting countries
  1. Tez No: 503625
  2. Yazar: DONN OCHIENG ONYANGO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA AYTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kenya, Rekabetçilik, Çay, İhracat, Üretim, Kenya, Competitiveness, Tea, Export, Production
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Kenya ekonomisi, neredeyse yüzyıllar boyunca, ihraç edilen çaydan istihdam yaratarak ve döviz kazancı elde ederek ekonomisini geliştirmiştir. Ancak geçmişteki istatistikler, Çay sektörünün Kenya ekonomisine olan katkısında azalma olduğunu göstermektedir. Çay sektörü, küresel endüstrideki rekabet nedeniyle birçok zorlukla karşılaşmaktadır. Kenya zaman zaman ortaya çıkan çay ihracatını olumsuz bir şekilde etkileyen Sri Lanka gibi rakiplerin yol açtığı kırıcı rekabet nedeniyle, çay ihracatında geleneksel pazarlara güvenerek ticaretini sürdürmesi sektörü olumsuz etkilenmiştir. Gümrük, ithalat tarifeleri, bürokrasi ve potansiyel piyasalardaki yatırım engelleri gibi hükümet kısıtlamaları ve kontrollerinin varlığı piyasaya girme konusunda bir zorluk oluşturmakta ve ihracatı büyük ölçüde etkilemektedir. Bu çalışmada, Kenya'nın küresel çay piyasasındaki rekabet gücü Kenya çay üretim ve ihracatı diğer rekabetçi ülkelerle karşılaştırmalı olarak incelenmektedir. Çalışma, küresel çay endüstrisindeki rekabetin yoğunluğunu değerlendirmekte ve Kenya'nın küresel çay piyasasındaki rekabetçiliği artırmak için kabul etmesi gereken olası stratejiler ve politikaları önermektedir. Bu çalışmanın bulguları çay üreticileri, satıcılar ve Hükümet için önem taşımaktadır. Çalışma, küçük ölçekli çiftçilerin ve Nyayo Çay Bölgesi'nin giderek daha rekabetçi hale gelen küresel çay piyasasında başarılı olmak için mevcut stratejilerini şekillendirmesini sağlayacaktır. Ayrıca bulgular, politika yapıcıların, yerel çay üreticilerinin ve çay satıcılarının yerel çay pazarında başarılı olabilmeleri için olanak sağlamaya çalışması için Hükümetin müdahale etmesi ve kaynak tahsisi yapması gereken alanları belirlemelerini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The Kenyan economy has for almost a century benefitted from the tea industry through creation of employment and foreign exchange earnings. In the recent past, the statistics show a decline in the contribution of tea towards the Kenyan economy with most explanations arising from numerous challenges the industry is facing among them being competition from the global industry. Kenya has continually relied on their traditional few market destinations for the export of tea creating an undesirable condition and has highly influenced trade negatively. The existence of government restrictions and controls such as customs, import tariffs, bureaucracy and investment barriers in the potential markets pose a challenge for market penetration and greatly impact on export. The paper assessed Kenya's competitiveness in the global tea market considering Kenya's tea production and export and a comparison with other competiting countries. The study evaluated the intensity of competition in the global tea industry and determined possible strategies and policies that Kenya should adopt in order to improve competitiveness in the global tea market. The observations in study are important to tea producers, sellers and the Government. The study will enable small-scale farmers and Nyayo Tea Zone to shape their current strategies in order to succeed in the increasingly competitive global tea market. Moreover, it will also enable policy makers to identify the areas where the Government should intervene and allocate resources with the intention of enabling domestic tea producers and tea sellers to succeed in the global tea market.