Kriz yönetiminde insan kaynaklarının önemi
The importance of human resources in crisis management
  1. Tez No: 503629
  2. Yazar: HASAN ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT KÖYLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: ekonomik kriz, mermer işletmesi, kriz yönetimi, finansal durum, economic crisis, marble administration, crisis management, financial situation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada işletmelerde ekonomik kriz yönetimi hakkında bilgi verilmiş ve ekonomik krizlerin işletmeler üzerine olası etkileri tartışılmıştır. Ekonomik kriz, işletmelerin iç veya dış çevrelerinin beklenmedik bir şekilde değişmesi sonucunda ortaya çıkan ve işletmenin fiziki ve finansal durumunu, geleceğini ve çalışanlarını fiziksel ve ruhsal olarak tehdit eden olaylar olarak tanımlanabilir. Ekonomik kriz yönetimi ise, ekonomik krize ve ekonomik krizin etkilerine karşı yapılması gerekenlerin belirlenmesi, ekonomik kriz planlarının yapılması, uygulamaya konulması ve sonuçların değerlendirilmesi olarak ifade edilebilir. Ekonomik krizlerin işletmeler üzerine her zaman olumsuz etkilerinin olmadığı bazen de işletmelere önemli fırsatlar sağladığı savunulmaktadır. Ekonomik krizlerin olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesi ve işletme lehine kullanılabilmesi için bazı yönetim mekanizmalarının kurulması gerekmektedir. Araştırmanın birinci bölümünde kriz ve kriz yönetimi kavramları üzerinde durulmuş, kriz tanımı ve özellikleri açıklanmıştır. Yine araştırmanın ikinci bölümünde işletmelerde insan kaynakları yönetimi ve kriz dönemlerinde insan kaynaklarının politikaları incelenmiştir. Araştırmanın yöntem bölümünde ekonomik kriz dönemlerinde işletme ve çalışan davranışlarını incelenmiştir. Bu bölümde mersin ilinde faaliyet gösteren 100 mermer işletmesi ve 125 çalışana ulaşılmış elde edilen değerler bulgular bölümünde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, informed about economic crisis management in enterprises and possible effects of economic crises on business are discussed. An economic crisis can be defined as an event that occurs as a result of an unexpected change in the internal or external environment of the business, and the physical and financial situation of the business, future events, and physical and mental threats to employees. Economic crisis management can be defined as determining what needs to be done against the effects of economic crisis and economic crisis, making economic crisis plans, putting them into practice and evaluating the results. It is argued that the economic crises are not always adversely affecting the enterprises and sometimes they provide important opportunities for the enterprises. Some management mechanisms need to be established in order to determine the positive and negative effects of the economic crises and to use them for the enterprise. In the first part of the research, the concepts of crisis and crisis management are emphasized and the definition and characteristics of crisis are explained. In the second part of the research, human resources management in enterprises and policies of human resources in crisis periods were examined. In the method part of the study, the behavior of the business and the employee in the periods of economic crisis were examined. In this section, 100 marble enterprises operating in Mersin province and 125 employees were reached.