Örgütsel adalet algısının işe tutkunluk üzerindeki etkisinde örgütsel sinizmin aracı rolü
The mediator role of organiztional cynism on the effect of organizational justice on work engagement: a resarch in service sector
  1. Tez No: 503696
  2. Yazar: ESRA GAZİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURHAN ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, İşe Tutkunluk, Örgütsel Sinizm, Organizational Justice, Work Engagement, Organizational Cynicism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı örgütsel adalet algısının işe tutkunluk üzerindeki etkisinde sinizmin aracı rolünün olup olmadığını araştırmaktadır. Bu amaçla bankacılık sektöründe çalışan 160 kişiye anket uygulanmıştır. Örgütsel adaletin ölçümünde Niehoff ve Moorman (1993) tarafından geliştirilmiş ölçek, işe tutkunluk ölçümünde Utrecht (2003) tarafından geliştirilen ölçek, son olarak sinizmin ölçümünde Dean, Brandes ve Dharwadkar (1998) tarafından geliştirilen ve Türkiye'de geçerliliği ve güvenilirliliği test edilen ölçekler uzman görüşüne başvurularak anket haline getirilmiştir. Araştırmada yapılan analiz sonuçlarına göre, örgütsel adalet algısının işe tutkunluk üzerindeki etkisinde örgütsel sinizmin aracı rolünün olduğu ortaya çıkarılmıştır. İşgörenlerin örgütsel adalet algıları ile örgütsel sinizm tutumları arasında negatif yönlü, örgütsel sinizm düzeyleri ile işe tutkunlukları arasında negatif yönlü ve örgütsel adalet algıları ile işe tutkunlukları arasında pozitif yönlü ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Literatürde yapılan incelemeler sonucunda, ilgili değişkenler içeren bu tür bir model oluşturulmamış olması ve bankacılık sektöründe de böyle bir çalışmaya çok sık rastlanmaması sebebiyle mevcut çalışmalardan farkını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate whether the cynicism has an intermediary role on the effect of organizational justice perception on work engagement. For this purpose, a survey was conducted among 160 employees working in the banking sector. The scale developed by Niehoff and Moorman (1993) for measuring organizational justice, the scale developed by Utrecht (2003) for measuring work engagement, the scale developed by Dean, Brandes and Dharwadkar (1998) for measuring cynism are used in line with expert opinion. Reliability and validity of these scales are applicable for the case of Turkey too. According to the results of the analyses carried out in this research, organizational cynicism has an intermediary role on the effect of organizational justice perception on work engagement. It was found through this study that there is a negative relationship between organizational justice perceptions of workers and organiztional cynicism, a negative relationship between organizational cynicism and work engagement, a positive relationship between organizational justice and work engagement. This study contributes to the literature since the model formulated using the relevant variables in this study is unique and the number of similar researches conducted in the banking sector is very few.