Karpal tünel sendromu olan hastalarda farklı konservatif tedavi yöntemlerinin median sinir morfolojisi ve fonksiyonel durum üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of different conservative treatment methods on median nerve morphology and functional status patients with carpal tunnel syndrome
  1. Tez No: 503769
  2. Yazar: HAKAN AKKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MELTEM IŞINTAŞ ARIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrodiagnoz, karpal tünel sendromu, sinir kaydırma egzersizleri, splint, tendon kaydırma egzersizleri, ultrasonografi, Carpal tunnel syndrome, electrodiagnosis, nerve gliding exercises, splint, tendon gliding exercises, ultrasonography
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hafif ve orta düzeydeki karpal tünel sendromlu hastalarda, splint tedavisi ile buna ek olarak verilen sinir ve tendon kaydırma egzersizlerinin median sinir morfolojisi ve hastaların fonksiyonel durumları üzerine etkisini ve bu tedavi yöntemlerinin birbirine üstünlüğü olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, elektrodiagnostik olarak hafif ve orta düzey karpal tünel sendromu tanısı olan, splint tedavisi önerilen 19 hasta dahil edildi. 8 hastanın bilateral, 11 hastanın da unilateral KTS tanısı vardı. 27 el bileği randomize edilerek, nötral el bileği splinti tedavisi grubu (n=8), nötral el bileği splinti ile sinir kaydırma egzersizleri grubu (n=10) ve nötral el bileği splinti ile sinir ve tendon kaydırma egzersizleri grubu (n=9) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Hastaların median sinir enine kesit alanı (ultrasonografi), fonksiyonel durumları (Boston Karpal Tünel Sorgulama Anketi, Hastaya Spesifik Fonksiyonel Skala), uyuşukluk şiddeti (görsel analog skala), elektrodiagnostik bulguları tedavi öncesinde ve tedavi sonrası 6. haftada değerlendirildi. Bulgular: Her üç grubun fonksiyonel durumları anlamlı derecede gelişirken (p˂0,05), sadece sinir kaydırma egzersizlerinin uygulandığı grupta median sinirin enine kesit alanı anlamlı derecede azaldı (p˂0,05). Hiçbir tedavi yönteminin de median sinirin duyusal ve motor sinir ileti hızı ile duyusal latansı üzerine anlamlı etkisi olmadığı görüldü (p>0,05). Splint tedavisinin uygulandığı grupta median sinirin distal motor latansının anlamlı derecede azaldığı saptandı Sonuç: 6 haftalık splint tedavisi ile buna ek olarak verilen sinir ve tendon kaydırma egzersizlerinin, hastaların semptomlarını iyileştirmede, fonksiyonel durumlarını geliştirmede ve uyuşukluk şiddetini azaltmada etkili olduğu görüldü. Ancak intranöral ödemi azaltmada splint tedavisine ek olarak verilen sinir kaydırma egzersizlerinin etkili olduğu görüldü. Bu nedenle, hafif ve orta düzeydeki karpal tünel sendromlu hastalarda fonksiyonel durumu geliştirmek ve intranöral ödemi azaltmak için, sadece geceleri kullanılan, hastaya özgü tasarlanan nötral el bileği splinti tedavisi ile birlikte sinir kaydırma egzersizlerinin etkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effects of splint and additional nerve and tendon gliding exercises on median nerve morphology and patients' functional status in patients with mild to moderate carpal tunnel syndrome and whether these treatment methods are superior to each other. Material and Methods: Nineteen patients with mild to moderate carpal tunnel syndrome (CTS) who were diagnosed based on electrodiagnostic criteria and offered splint treatment were included in the study. Eight patients had bilateral CTS and eleven patients had unilateral CTS. Twenty-seven wrists were randomized in to three groups as neutral wrist splint alone (n=8), combination of splint and nerve gliding exercises (n=10), combination of splint and nerve/tendon gliding exercises (n=9). The cross sectional area of the median nerve (ultrasonography), functional status (Boston Carpal Tunnel Syndrome Questionnaire and Patient Spesific Functional Scale), numbness intensity (visual analogue scale) and electrodiagnostic findings were evaluated before treatment and after treatment at 6th week. Results: While the functional status of all groups improved significantly (p˂0.05), the crosssectional area of the median nerve decreased significantly in combination of splint and nerve gliding exercises group (p˂0.05). There was no significant effect of the three treatments on sensory and motor nerve conduction velocity and sensory latency of the median nerve (p>0.05). Distal motor latency of the median nerve was significantly decreased in the splint group (p˂0.05). Conclusion: The 6-week splint treatment and additional nerve and tendon gliding exercises were found to be effective in improving patients' symptoms, functional status and reducing numbness intensity. However, in addition to splint treatment, nerve gliding exercises were effective in reducing intranural edema. Therefore, neural gliding exercises combined with custom molded neutral wrist splint, which is used only at night, may be effective to improve viii functional status and reduce intraneural edema in patients with mild to moderate carpal tunnel syndrome.