Plantar fasiitli olgularda kortikosteroid enjeksiyonuna eklenen egzersizin etkinliği
The effectiveness of exercise therapy added to corticosteroid injections in plantar fasciitis patients
- Tez No: 503770
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGEN ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ayak ağrısı, plantar fasiit, steroid enjeksiyonu, topuk yaralanmaları ve bozuklukları, Foot pain, plantar fasciitis, steroid injection, heel injuries and disorders
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, plantar fasiitli olgularda kortikosteroid enjeksiyonuna eklenen egzersizin etkinliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız kortikosteroid ve egzersiz grubu ile kortikosteroid grubu olmak üzere iki gruptan oluşmaktadır. Kortikosteroid enjeksiyon uygulaması 1ml artropan (5 mg Triamsinolon heksasetonit) ve 4 ml citanest karışımı şeklinde yapılmıştır. Egzersiz programımız ise ayak intrinsik kas kuvvetlendirme egzersizi (3 kg'lık yük ile), parmak extansiyonu ile plantar fasya germe egzersizi, ayakta gastroknemius kası germe egzersizi, oturarak aşil tendon germe egzersizi, basamak üzerinde plantar fasya germe egzersizi, ayak arkına soğuk masaj egzersizi şeklinde uygulanmıştır. Değerlendirmeler başlangıçta ve tedaviden 3 hafta sonra yapılmıştır. Değerlendirme amacıyla kısalık testleri (plantar ve dorsi flexiyon esnekliği, gastroknemius kısalığı, hamstring kısalığı, kalça fleksör kısalığı, Tensor Fascia Lata kısalığı), Vizüel Analog Skalası, Ayak Fonksiyon İndeksi, Amerikan Ortopedik Ayak ve Ayak Bileği Derneği (AOFAS) arka ayak klinik değerlendirme sistemi, AOFASorta ayak klinik değerlendirme sistemi, 6 dakika yürüme testi, 50 metre süreli yürüme testi kullanlmıştır. Bulgular: Gruplar arası tedavi öncesi değerlendirmelerde; AOFAS-ayak ayak bileğiağrı skorunda ve AOFAS-orta ayak-ağrı skorunda; tedavi sonrası değerlendirmelerde ise; AOFAS-ayak ayak bileği-fonksiyon skorunda ve AOFAS-orta ayak-fonksiyon skorunda anlamlı sonuçlar bulunmuştur (p0.05). v Sonuç: Plantar fasiit tedavisinde kortikosteroid enjeksiyonu ile birlikte uygulanan egzersiz programı yürüme mesafesini arttırarak fonksiyonelliğe katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to investigate the effectiveness of exercise in added on to corticosteroid injection in patients with plantar fasciitis. Materials (Patients) and Methods: Our study consisted of two groups; corticosteroid in combination with exercise group and corticosteroid group. Corticosteroid injection was injected as a mixture of 1 ml arthropane (5 mg triamcinolone hexacetonide) and 4 ml citanest. Our exercise program includes foot intrinsic muscle strengthening exercise (with a load of 3 kg), plantar fascia stretching exercise with finger extension, gastroknemius muscle stretching exercise on standing, achilles tendon stretching exercise while sitting, plantar fascia stretching exercise on the step were performed and cold massage was applied on the foot arch. Assessments were made at baseline and 3 weeks after treatment. For evaluation shortness tests (plantar and dorsi flexion flexibility, shortness of gastroknemius, shortness of hamstring, shortness of hip flexors, shortness of TFL), 6-minute walk test, 50-meter walk test were done; Visual Analogue Scale, Foot Function Index- Pain, American Orthopedic Foot and Ankle Society (AOFAS) hind foot clinical evaluation system, AOFAS - middle foot clinical evaluation system were used. Results: Between the groups, in the pre-treatment evaluations; AOFAS-foot anklepain score and AOFAS-middle foot-pain score; in post-treatment evaluations AOFASfoot ankle-function score and AOFAS-middle foot-function score were found significant results (p 0.05). vii Conclusion: Corticosteroid injection in combination with exercise program in the treatment of plantar fasciitis contributed to functionality by increasing walking distance.