IVF tedavisi uygulanan çiftlerde anksiyete ve depresyon düzeyinin gebelik sonucuna etkisi
The effect of anxiety and depression level on pregnancy outcome in couples treated with IVF
  1. Tez No: 503779
  2. Yazar: FİLİZ DEMİRHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Açıklanamayan infertilite, anksiyete, depresyon, gebelik sonucu, IVF, Unexplained infertility, anxiety, depression, pregnancy outcome, IVF
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Amaç: Araştırma, IVF (In Vitro Fertilizasyon) tedavisi uygulanan çiftlerde anksiyete ve depresyon düzeyinin gebelik sonucuna etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma verileri Kasım 2017-Mayıs 2018 tarihlerinde, Eskişehir Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde toplanmıştır. Araştırmaya açıklanamayan infertilite tanısı almış 102 kadın, 102 erkek olmak üzere toplam 204 çift alınmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Veri Toplama Formu, tedavi sürecinin kaydedildiği Vaka Takip Formu, çiftlerin anksiyete ve depresyon düzeylerinin ölçmek için ise Spielberger'in Durumluk-Sürekli Anksiyete Ölçeği ve Beck Depresyon Envanteri kullanılmıştır. Çiftlere tedavi öncesi ve OPU (Oosit PickUp) gününde olmak üzere iki kez ölçüm yapılmıştır. Araştırmanın verileri SPSS 25.0 veri analizi paket programı kullanılarak bir uzman yardımıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Kadınların OPU günü durumluk anksiyete (p0,05) ve depresyon (p>0,05) puanları tedavi sürecinde anlamlı değişim göstermemiştir. Kadınların sürekli anksiyete puanları(p0,05) ve OPU günü(p>0,05) durumluk anksiyeteleri erkeklere göre daha yüksek olup, aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Kadınlarda anksiyete ve depresyon düzeyleri ile oosit sayısı arasında anlamlı bir ilişki belirlenemezken, anksiyete düzeyi yüksek olan kadınlarda daha düşük oosit sayısı, depresyon düzeyi yüksek olan kadınlarda daha fazla sayıda oosit elde edilmiştir (p>0,05). Erkeklerin sürekli anksiyete düzeyleri ile sperm sayıları arasında (p0,05). Kadınların depresyon düzeyi ile gebelik sonucu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Sonuç olarak durumluk ve sürekli anksiyete düzeyi düşük olan kadınlarda gebelik oranları daha yüksek olmakla birlikte gebelik sonucuna etkisi olmadığı görülmüştür. Açıklanamayan infertilitede anksiyete ve depresyonun gebelik sonucuna etkisini inceleyen daha çok çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the effect of anxiety and depression on pregnancy outcome in couples receiving IVF (In Vitro Fertilization) treatment. Materials and Methods: The research data were collected between November 2017 and May 2018 at the Eskişehir Acıbadem Hospital IVF Center. A total of 204 couples (102 females and 102 males) with unexplained infertility were included in the study. Data Collection Form was used to collect data, Case Follow-up Form, which recorded the treatment process, and Spielberger's State-Trait Anxiety Inventory and Beck Depression Inventory were used to measure the anxiety and depression levels of couples. Couples were measured twice; before treatment and on OPU (Oocyte PickUp) day. The research data were analyzed with the help of an expert using the SPSS 25.0 data analysis package program. Results: On the OPU day, women's state anxiety (p 0.05) and depression (p> 0.05) scores of men did not change significantly during the treatment process. While women's trait anxiety scores (p 0.05) and OPU day (p> 0.05) was higher than men, but there was no statistically significant difference between them. While there was no significant relation between anxiety and depression levels and oocyte count in women, lower oocyte counts were obtained in women with high levels of anxiety and more oocytes were obtained in women with high levels of depression (p>0,05).It was determined that there was a statistically significant relationship between trait anxiety levels of men and sperm count (p 0,05). There was no statistically significant difference between the depression levels and pregnancy outcomes of women (p> 0.05). Conclusion: In conclusion, although the pregnancy rates were higher in women with low state and trait anxiety levels, it was found to have no effect on pregnancy outcome. More studies are needed to investigate the effect of anxiety and depression on pregnancy outcome in unexplained infertility.