'Bir Genç Kızın Gizli Defteri'nde ve 'Bir Genç Kızın Günlüğü'nde idealize edilen genç kız
A literary comparison of 'A Secret Notebook of a Teenage Girl' series and 'A Diary of a Teenage Girl' series in terms of idealized teenage girl
- Tez No: 504052
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
- Anahtar Kelimeler: Günlük, Gençlik Edebiyatı, Genç Kız, İdeal Karakter, Değerler, Diary, Youth Literature, Teenage Girl, Idealized Protagonist, Values
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmada İpek Ongun'un“Bir Genç Kızın Gizli Defteri”ve Melody Carlson'ın“Bir Genç Kızın Günlüğü”serilerinde idealize edilen roman kahramanları Serra'nın ve Caitlin'in karşılaştırılması yapılmıştır. Günlük biçiminde yazılan bu iki gençlik serisinin ana karakterleri Serra ve Caitlin arasındaki benzerlikler ve farklılıklar ortaya konulurken yöntem olarak feminist edebiyat eleştirisinden yararlanılmıştır. Verilen ön bilginin okuru alana aşina kılacağı ve tezi daha anlaşılır hale getireceği düşünüldüğü için ilk bölümde günlüğün tanımı, gençlik edebiyatının tarihçesi, ana karakterin özellikleri, feminist edebiyat eleştirisi ve Shalom H. Schwartz'ın İnsani Değerler Teorisi gibi konulara yer verilerek bir alt yapı oluşturulmaya gayret edilmiştir. İkinci bölümde yazarların özyaşam hikâyelerine ve edebi kişiliklerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde Serra ve Caitlin karakterlerinin değer yargılarına bakılarak nasıl idealize edildikleri incelenmiştir. Sosyal psikolojideki Schwartz'ın Temel Değerler Kuramı esas alınarak yürütülen çalışmada neyin doğru, neyin iyi ve neyin arzu edilebilir olduğunu belirleyen değerlerin kılavuzluğunda genç kızların rolleri keşfedilmeye çalışılmıştır. Ayrıca yazarların metindeki yaklaşımları değerlendirilerek edebiyat aracılığı ile genç kızları ataerkil düzene ve geleneksel yapıya göre biçimlendirmeye çalışıp çalışmadıkları sorgulanmıştır. Tezin sonunda ise İpek Ongun'un“Bir Genç Kızın Gizli Defteri”ve Melody Carlson'ın“Bir Genç Kızın Günlüğü”serilerinde kurguladıkları Caitlin ve Serra karakterlerinin yüceltilerek, idealize edilmesinin eril yapıya ve onun değerler sistemine hizmet edebileceği tartışmaya açılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study compares two idealized protagonists, Serra and Caitlin, in Turkish author İpek Ongun's“A Secret Notebook of A Teenage Girl”series and American author Melody Carlson's“A Diary of Teenage Girl”series. Feminist literary criticism is used while revealing the smilarities and differences between two teenage main characters in their diaries. As the prior kwlodge makes readers familiar with the field and provides the thesis statement more clear; the first chapter points a relevant background study such as explanation of diary, concept of teenage, history of youth literature, defination of protagonist, feminist literary criticism, Shalom H. Schwartz's theory of human values and etc. In the second chapter biographies of writers, their aims and attitudes towards teenagers and gender roles in their literary works are studied. The third chapter investigates the relation between values held and idealized manners by Serra and Caitlin. In this respect The Schwartz Theory of Basic Values which is a topic of a social science is used to explore the role of teenage girls depending on values that guide the judgment of what is right, what is good or what is desired for a particular gender. Also the authors' tendencies are evaluated and brought into question; whether the girls are designed and dominated for traditional structure or patriarchal society through the literature or not. Finally, it is concluded that Serra and Caitlin are idealized and seemingly perfect fictional characters, so the paper discusses“A Secret Notebook of A Teenage Girl”series by İpek Ongun and“A Diary of Teenage Girl”by Melody Carlson present a domestic character for patriarchy and its value systems.