Kamu yönetiminde etik anlayışı: Türk kamu yönetimi ve İngiliz kamu yönetiminde etik uygulamaların karşılaştırmalı analizi
Understanding of ethics in public administration: Comparative analysis of ethical practices in Turkish- English public administrative system
  1. Tez No: 504081
  2. Yazar: GİZEM ERİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACER TUĞBA EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Kamu Yönetiminde Etik, Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Kamusal Yaşam Standartları Komitesi, Ethics, Ethics in Public Administration, Board of Ethics for Public Officials, Committee on Standards in Public Life
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Kamu yönetiminde etik; sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal birçok alanı içine alarak devletlerin gelişimine ve ilerlemesine katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada, ülkemizde etik ilkeleri belirlemek, etik dışı durumları saptamak ve etik dışı faaliyetlerin önüne geçmek amacıyla Başbakanlığa bağlı olarak kurulan Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun yapısı, görevleri, işleyişi ve bu Kurul'un etkinliği incelenmektedir. Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun işleyişi ve çalışmasına yönelik yapılan eleştirilere de yer verilmektedir. Ayrıca, İngiliz kamu yönetimindeki etik anlayışına, geçmişten günümüze gelişim ve değişimine, Türkiye'deki Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun İngiltere'deki yansıması olan Kamusal Yaşam Standartları Komitesi'nin yapısına, görevlerine ve işleyiş mekanizmasına değinilmektedir. Aynı zamanda, Komite'nin yayınlamış olduğu raporlar ve tavsiye kararları sırasıyla incelenmektedir. Bu çalışmanın amacı etkin ve verimli bir yönetim için kurulan kurulların yapısı ve işleyişini incelemektir. Türkiye'deki yönetim geleneğinin, kurulun çalışmalarını ne yönde etkilediği üzerinde durulmakta, İngiltere örneği üzerinden Komite'nin iyi işleyen yapısının ardındaki sebepler analiz edilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ethics in public administration contributes to the development and progress of states, including social, cultural, economic and political fields. This study examines the structure, duties, functioning and the effectiveness of the Board of Ethics for Public Officials, which is established under the Prime Ministry in order to determine the ethical principles in our country identify the unethical situations and prevent unethical activities. Criticisms about the functioning and the working of the Ethics Committee of the Public Officers have also been addressed. In addition, it is mentioned in this study to the concept of ethics in the British public administration, the development and change it has experienced from the past to the present, and the structure, duties, functioning mechanism of the Public Life Standards Committee, which is a reflection of the Ethics Committee of the Public Officials in Turkey. At the same time, reports published and recommendations made by the Committee are reviewed in order. The aim of this study is to analyze the structure and functioning of the committees established for an effective and productive management. It is dwelt on how the traditional management of Turkey effects the working of the Board, and the reasons behind the well-functioning structure of the Committee within the example of England are attempted to be scrutinized.