Yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinin vergi mevzuatları ve TMS-11 inşaat sözleşmeleri kapsamında incelenmesine yönelik bir uygulama
The tax regulations of building and rrepairment issues widespread through the years and an application being searched according to TMS-11 building agreements
- Tez No: 504211
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAHRİ KURŞUNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vergi Usul Kanunu, VUK, İnşaat Sözleşmeleri Standardı (TMS-11), Kurumlar Vergisi (KV), Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım İşi, Tax Procedure Law, VUK, Construction Agreements Standarts (TMS-11), Corparation Tax (KV), Construction and Penavation Parts During Years
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Ülkemizdeki vergi kanunları uygulamalarına göre yıllara yaygın inşaat ve onarım işi yapan işletmeler gelirlerini ve giderlerini işin nihayete erdiği yılda mali tablolarına aktararak vergi hesabı yapmaktadırlar. Özel vergileme dönemine ihtiyaç duyulması, dönemsellik kavramını zedelemektedir. Muhasebe standartları, muhasebe ilkelerine öncelik vererek dönemsellik kavramını ön planda tutmaktadır. İşin devam ettiği yıllar boyunca her döneme ilişkin gerekli bilgiler ve yükümlülükler mali tablolara aktarılabilmektedir. TMS-11 İnşaat Sözleşmeleri Standardı, işletmelerin, finansal tablo okuyucularına güvenilir, ölçümlenebilir, karşılaştırılabilir, gerçeğe uygun ve doğru bilgi aktarılmasına vurgu yapmaktadır. Vergi mevzuatları ile standart arasında uygulama farklılıkları ortaya çıkmaktadır. Bu durum özellikle verginin hesaplaması, ödenme zamanı, paranın zaman değerinden kaynaklı kayıplara sebep olmaktadır. Bu husus, çalışmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Çalışma, 'Tanımlar, kavramlar ve muhasebe standartları'', ''Yıllara yaygın inşaatların vergi mevzuatları ve TMS- 11 İnşaat Sözleşmeleri Standardı kapsamında incelenmesi'' ve ''Örnek bir uygulama'' olarak üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde yıllara yaygın inşaat işlerinde kullanılan tanımlar ve kavramlar açıklanmıştır. İkinci bölümde vergi mevzuatları, TMS -11 İnşaat Sözleşmeleri Standardı ve özellik arz eden bazı muhasebe standartları karşılıklı olarak incelenmiştir. Son bölümde ise örnek bir uygulamada yol inşaatıyla ilgilenen işletmenin projeden kâr ve zarar elde etmesi durumunda mevzuatlara ve standartlara uygun mali tablolaların ve verilerin karşılıklı incelenmesi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
According to the tax law applicartions in our country, the bushesses which make renovation and construction durıhg years do tax cakulations by adding their incomes and expenses to the financial charts at the and of the work. Feeling in need of personal taxation period, damages the periodicity subject. Accountancy standarts give importance to periodicity subject by giving priority to accountancy principles.Needed imformation and responsibilities of every period when the work continies can be transfered to financial charts. TMS-11 Construction Agreements Standarts emphasise that the businesses should trasfer trustworthy, measurable, comparable, real and true information to the financial chartreaders. There has been some application differances between tax legislations and standards. This situation causes some lass because of calculation of taxex, payment period and the value of money in time. This aspect makes the point of origin. The work consists of three points ''Definitions, subjects and accontancy standards'', ''Tax legislations of constructions during years and TMS-11 Construction Agreements'' and '' A sample application in the first parts, the definitions and subject used in the construction works were explaied. İn the second parts, tax legislations, TMS-11 Construction Agreements Standard and especially the wanted accountancy standards were examined comparably. İn the last part, with a sample application, in cade the business generate profit or make lass, the financial charts and datas are examined comparably according to the legislations and standards.