İslamcılıkta kırılma noktaları: Hasan el-Benna ve Seyyid Kutub
Breakpoints in Islamism, Hasan al-Banna and Sayyed Qutb
- Tez No: 504218
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Siyasal Bilimler, Religion, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İhvan-ı Müslimin, İslamcılık, Hasan el-Benna, Seyyid Kutub, Ikhwan al-Muslimin, Islamism, Hasan al-Banna, Sayyed Qutb
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tez Mısır' da kurulmuş olan İhvan-ı Müslimin hareketinin lideri olan Hasan el-Benna ile hareketin ideoloğu olan Seyyid Kutub ekseninde, İslamcılık ideolojisinin belirli kavramlar çerçevesinde nasıl dönüşüme uğradığını analiz etmektedir. Çalışmanın amacı doğrultusunda İhvan-ı Müslimin hareketi bir çatı kabul edilerek İslamcılıkta gerçekleşen dönüşüm cihad, cahiliye, demokrasi ve devrim kavramları üzerinden incelenmiştir. İhvan-ı Müslimin hareketi çerçevesinde ele alınan bu çalışmada, İslamcılıktaki dönüşüm Hasan el-Benna ve Seyyid Kutub' un yazılarının yanı sıra İhvan-ı Müslimin'in yapısında da tespit edilmiştir. Ayrıca, Hasan el-Benna açısından ılımlı olan bir takım düşüncelerin Seyyid Kutub'un şahsında keskinleştiği saptanmıştır. Bunun yanı sıra, İhvan-ı Müslim'in kuruluşundan Seyyid Kutub'un vefatına kadar olan zaman diliminde İslamcı bir kimliğin inşa edilmesini ve figürler ekseninde İslamcılığın nasıl dönüşüme uğradığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses how the Islamism has been transformed within the framework of certain concepts in the axis of Sayyed Qutb, the ideology of movement, with Hasan al-Banna, leader of the movement of Ikhwan al-Muslimin established in Egypt. Within the scope of the purpose of the research, Ikhwan al-Muslimin movement was considered as a roof and the Islamism was examined through the concepts of jihad, jahiliyyah, democracy and revolution. In this context, the transformation in the Islamism in the study of Ikhwan al-Muslimin's movement was also found in the texts of Hasan al-Banna and Sayyed Qutb, as well as in the structure of Ikhwan al-Muslimin. The study also revealed that a number of thinkers moderate in the sense of Hasan al-Banna were sharpened in the person of Sayyid Qutb. In addition to this, it reveals how Islamic identity has been built during the time of the death of Sayyed Qutb from the foundation of Ikhwan al-Muslimin and how Islamism is transformed by the figure.