Bağlanma biçimleri ve dürtüsellik arasındaki ilişkinin incelenmesi
Research of relationship between attachment forms and impulsivity
- Tez No: 504310
 - Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Bağlanma, bağlanma biçimleri, dürtüsellik, kaygı, Attachment, attachment patterns, impulsivity, anxiety
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı, bağlanma biçimleri ile dürtüsellik arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Katılımcıların bağlanma biçimlerine göre dürtüsellik seviyelerini belirlemek hedeflenmiştir. Ayrıca bağlanma biçimleri ve dürtüselliğin yaş ve cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediğine bakılmıştır. Gaziantep ve Ankara illerinde yapılan 117 kişinin katıldığı 18-50 yaş arası bireylerden veri toplanmıştır. Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-I ve Barratt Dürtüsellik Ölçeği uygulanmıştır. Veri analizinde, tanımlayıcı istatiksel metotlar (Frekans, yüzde, ortalama, standart sapma), Pearson momentler çarpımı korelasyon analizi, verilerin normal dağılıma uygunluğu için Kolmogorov Smirnov'dan yararlanılmıştır. Verilerin analizine göre kaygı alt boyutu ile dikkat alt boyutu arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kaygı alt boyutu ile dürtüsellik ve motor dürtüsellik arasında da pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kaygılı bağlanma biçimine sahip bireylerde dürtüsellik yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between attachment styles and impulsivity. It was aimed to determine impulsivity levels according to the attachment styles of the participants. It also looked at whether the attachment styles and the impingement differed by age and sex. Gaziantep and Ankara participated in the data collected from individuals between the ages of 18-50. Close Relationships Inventory-I and Barratt's Impulsivity Scale were applied. In the data analysis, descriptive statistical methods (frequency, percentage, mean, standard deviation), Pearson moment product correlation analysis, Kolmogorov Smirnov were used for the normal distribution of data. According to the analysis of the data, there was a significant positive correlation between the anxiety subscale and the attention subscale. Anxiety sub-dimension and impulsivity and motor impulsiveness were also positively correlated. Individuals with anxious attachment style found impulsivity high.