Tûsî ve Kur'ân ilimlerine yaklaşımı
Tûsî and his approach to Qur'anic sciences
- Tez No: 504312
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DUMLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tûsî, Tibyan, Kur'an İlimleri, Tefsir, İmâmiyye, Tûsî, Tibyan, Qur'anic Sciences, Commentary, Imamiyyah
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Bu çalışmada Ebû Cafer et-Tûsî'nin“et-Tibyan fî Tefsîri'l-Kur'ân”adlı eserinde Kur'an İlimlerine bakışı incelenmiştir. Tûsî İmâmiyye'nin dört temel hadis kitabı“Kütüb-i Erbaa”dan ikisinin yazarı olan çok yönlü bir müfessirdir. Çalışma, giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde siyasî, ilmî ve sosyal yapı açısından müfessirin yaşadığı ortam tahlil edilmiş ayrıca müfessirin hayatı, hocaları, öğrencileri ve eserleri zikredilmiştir. Bunun yanında tefsiri ve yazılış amacı hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde kıraat, nesh, kıssalar vb. müfessirin üzerinde durduğu rivayete dayalı Kur'an İlimleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise müfessirin üzerinde durduğu dirayete dayalı Kur'an İlimleri dil ve anlam ile ilgileri bakımından iki grupta ele alınmıştır. Sonuç kısmında da elde edilen veriler yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study examines Ebu Cafer et-Tûsî's approach to Quranic sciences in his Commentary:“et-Tibyan Fî Tefsîri'l-Kur'ân”. Tûsî is a versatile commentator who is the author of two books of“al-Kutub al-Arbaa”which are the four main hadith books of the Imamiyyah. The study consists of an introduction, three main chapters and a conclusion. Information about the subject, purpose, method and sources of the research is given in the introduction. In the first chapter, the environment in which the commentator lived in terms of political, scientific and social structure is analyzed and also his life, teachers, students and his studies are addressed. Beside this, information about his commentary and its purpose of writing is pointed out. In the second chapter, the Qur'anic Sciences based on al-riwayah such as qira'at, naskh, stories which the commentator emphasized are examined. In the third chapter, the Qur'anic Sciences based on al-dirayah the commentator emphasized are also considered in two groups in terms of language and meaning. In the conclusion, the information which is attained is evaluated.