Mevsimlik tarımsal üretimde çalışma ilişkileri düzenleyicisi olarak tarım aracıları
Agricultural intermediaries as labor relations regulator in seasonal agricultural production
  1. Tez No: 504444
  2. Yazar: MUSTAFA DİVANA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SANİYE DEDEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım Aracıları, Tarımsal Üretim, İş-Kur, Mevsimlik Tarım İşçileri, İstihdam, Agricultural Labour Intermediaries, Agricultural Prodcution, Turkish Employment Agency (İş-Kur), Seasonal Agricultural Workers, Employment Relations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Tarım aracıları, tarımsal işgücü piyasalarının düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynamaktadırlar. Bu rolleri sadece işçi ve işvereni buluşturmak ile sınırlı kalmamakta, işçilerin çalışma koşulları ve ücretleri, sağlık, barınma, sosyal güvenlik sorunları, kadın ve çocuk işçiliği ve çocuklarının eğitime erişimi gibi birçok alana etki etmektedir. Etkilerinin genişliğine rağmen, tarım aracılığı genel olarak kayıtdışı olarak gerçekleştirilen bir faaliyettir. Bu tezin amacı tarım aracılarının tarımsal işgücü piyasasında çalışma ilişkilerini düzenleyici rolünü ele almaktadır. Bu amaç çerçevesinde öncelikle“işgücü piyasasında aracılık hizmetleri ve tarım aracılığı”“tarımsal istihdam”,“Türkiye'de tarımda iş ve işçi bulma aracılığı”kavramları irdelenmiş ve Türkiye'deki işleyişi ve mevcut yasal durumu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışma tarım aracıları ile Şanlıurfa'da yüz yüze gerçekleştirilen 50 tane anket aracılığı ile toplanan verilerin değerlendirilmesi ile gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Agricultural labour intermediaries play a major role in the regulation of agricultural labour markets. Their role is not limited to matching employees with employers but extend into the areas of working conditions, wages, accommodation and health of workers, social security problems, child and women workers and children's access to education during harvesting seasons. Even has a wider impact on the operation of agricultural labour markets, labour intermediaries generally work as informal and under-recorded agencies. This thesis aims to analyse the role of agricultural labour intermediaries in seasonal agricultural work. With the aim, theses analyses the concepts of 'labour intermediation in the agricultural sector and agricultural labour intermediation', 'agricultural employment', 'employment relations and recruitment in Turkish agricultural sector' and the thesis examines the legal framework and practical organisations of labour intermediation. The findings of the thesis are driven from the results of 50 interviews done with agricultural labour intermediaries in Şanlıurfa, Turkey.