Görünmeyeni görünür kılmak: Mersin'in Tarsus ilçesinde çadırda yaşayan mevsimlik tarım işçisi hanelerin yaşam stratejileri ve toplumsal cinsiyet algıları
Making visible the invisible: Life strategies and gender perceptions of the seasonal agricultural workers who lives in tents in Tarsus district of Mersin
- Tez No: 664136
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİSEL EKİZ GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Mevsimlik Tarım İşçiliği, Çalışma ve Yaşam Koşulları, Toplumsal Cinsiyet Algısı, Tarsus, Seasonal Agricultural Work, Working and Living Conditions, Gender Perception, Tarsus
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
İnsani yaşam koşullarından mahrum olan mevsimlik tarım işçileri, işgücü içerisinde en kötü koşullara sahip kitleleri oluşturmaktadır. Bu grup, sürekli hareket halinde olup genellikle ikamet bölgelerinden uzak bölgelere göç etmektedir. Bu çalışma mevsimlik tarım işçisi hanelerin göç hareketlerinden başlanarak çadır yaşamını, gündelik yaşam deneyimlerini, sosyo-ekonomik yapısını, çalışma koşullarını, kültürel etkileşimlerini ve toplumsal cinsiyet algılarını araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yöntemi kullanılarak Mersin'in Tarsus ilçesinde çadırda yaşayan dördü Suriyeli ve ikisi aracı olmak üzere 29 mevsimlik tarım işçisi, bir işveren, üç muhtar ve üç doktor ile derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Böylelikle çadırda yaşayan mevsimlik tarım işçilerin çalışma ve toplumsal ilişkilerini, etkileşim içerisinde oldukları yerli halk, işveren ve aracı gibi çeşitli grupların incelenmesi suretiyle çok boyutlu olarak değerlendirme imkânına sahip olunmuştur. Alan araştırması sonuçlarına göre, ikamet bölgelerinden tarımsal üretime dâhil olma amacıyla kalabalık gruplar halinde göç eden işçilerin insani koşullardan uzak barınma ve çalışma ortamlarında yaşam sürdükleri gözlemlenmiştir. İşçiler genellikle elektrik, su ve kanalizasyon gibi alt yapı sistemlerinin bulunmadığı çadırlarda yaşamaktadırlar. Mevsimlik tarım işçileri sosyal güvenceden yoksun, uzun çalışma saatleri ve kötü çalışma koşulları altında çalışmaktadır. Tarım işçilerinin güvenceden yoksun olma durumlarına ek olarak etnik kimliklerinden ötürü dışlanmış ve toplumsal yaşamdan uzaklaştırılmış hissetmeleri de görüşmeler sonucunda ortaya çıkmıştır. Ayrıca Tarımsal üretim ve yaşam koşulları içerisinde özellikle kadın ve çocukların daha kırılgan ve dezavantajlı olduğu görülmüştür. Yaşam ve çalışma koşullarındaki söz konusu tüm olumsuzluklara rağmen yasal düzenlemelerin yeterince korumadığı/kapsamadığı, mevsimlik tarım işçiliği bu anlamda "köleliğin modern versiyonu'' olarak nitelendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Seasonal agricultural workers who are deprived of humane living conditions, are the group with the worst conditions in the labor market. This group is frequently on the move and often migrates to areas far from their residential areas. This study aims to investigate the tent life, daily life experiences, socio-economic structures, working conditions, cultural interactions, and gender perceptions of seasonal agricultural worker households starting from their migration movements. For this purpose, in depth interviews were conducted with 29 seasonal agricultural workers, four of them Syrian and two intermediaries, living on tents in Tarsus, Mersin, one employer, three headmen, and three doctors, using qualitative research methods. Thus, it was possible to evaluate the working and social relations of seasonal agricultural workers in a multidimensional way by examining various groups such as indigenous people, employers, and intermediaries with whom they interact. According to the results of the field study, it has been observed that the workers who migrated in large groups from their residential areas to participate in agricultural production live in shelter and working environments away from humanistic conditions. Workers usually live on tents where there is no infrastructure such as electricity, water, and sewage. Seasonal agricultural workers work without social security, under long working hours and poor working conditions. In addition to their lack of security, the agricultural workers' feeling of being excluded and alienated from social life due to their ethnic identities has emerged as a result of the interviews. Also, it has been observed that especially women and children are more fragile and disadvantaged in agricultural production and living conditions. Seasonal agricultural work can be described as“the modern version of slavery”in this sense, which legal regulations do not adequately protect/cover despite all the negativities in living and working conditions.