Yerel basın çalışmalarına bir örnek: Yeni Yurd Van gazetesi (1937-1948)
An example of local press work: Yeni Yurd Van newspaper (1937-1948)
  1. Tez No: 504445
  2. Yazar: ZÜHAL BORAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNEŞ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Basın, Yerel Basın, Yeni Yurd Van Gazetesi, Van, Press, Local Press, Yeni Yurd Van Gazetesi, Van
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada, 1937'de yayın hayatına başlayan Yeni Yurd Van gazetesinin 1937-1948 yılları arasında kentin siyasal, sosyal ve ekonomik yaşamını doğrudan ilgilendiren haberleri incelenmiştir. Çalışmada Türkiye'de genel olarak yerel basının gelişimi ve özellikleri incelenmekle birlikte, Van'da mikro düzeyde yerel gazeteciliğin öncüsü olarak niteleyebileceğimiz Yeni Yurd Van gazetesinin kuruluşuna ve yayın politikasına değinilmiştir. Aynı zamanda Yeni Yurd Van gazetesinin 1937-1948 yılları arasında yer alan yerel haberler başlıklar halinde incelenmektedir. Bu başlıklar bizlere yerel basın çalışması örneğinden yola çıkarak söz konusu yıllarda kentte siyasi, sosyal, ekonomik, eğitim ve spor yaşamına dair önemli ipuçları vermekte ve kent yaşantısını tahlil etmemize yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The news of the Yeni Yurd Van gazetesi, which began its publication life in 1937, regarding the events which directly concerned the political, social and economic life of the city from 1937 to 1948 are analyzed within the scope of this study. Along with investigating the overall development and characteristics of the local press in Turkey, the establishment and publication policy of the Yeni Yurd Van gazetesi which can be described as the pioneer of local journalism at a micro level in Van are addressed in the study. Additionally, the titles of the local news articles of the Yeni Yurd Van gazetesi from 1937 to 1948 are examined. Based on the example of the local press work, these articles provide us with important clues about the political, social, economic, educational and sports life of the city in said years and help us to analyze urban life of the city.