2000 sonrası Türkiye sinemasında türler arasındaki etkileşim
Interaction between genres in cinema of Turkey after 2000
- Tez No: 504446
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜHAL ÇETİN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: 2000, Cinema of Turkey, Genre, Cinema, Interaction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Film Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Türkiye sineması, başlangıcı olarak kabul edilen 14 Kasım 1914 yılından bu yana birçok tarihi, toplumsal ve sosyokültürel değişime tanık olmuştur. Bu değişimler, Türkiye sinemasını doğrudan ya da dolaylı olarak birçok defa etkilemiştir. Bu yüzden sinemamız, içinde yaşadığı toplumdan beslenen bir yapıya sahiptir. Sinemamızın 1960'li yıllara kadar olan dönemlerinde tür çeşitliliğine çok fazla rastlanmadığını, 1960'lı yıllardan sonra, izleyici sayılarının arttığını, tür'sel üretim anlamında farklı tür'lere yer verildiğini ve bazı tür'lerin bazı on yıllarda daha fazla üretilebildiğini görmekteyiz. 1960 itibariyle onar yıllık bir detaylı inceleme yapıldığında şunu söylemek mümkündür ki; her on yıl, farklı bir üretim pratiğine sahiptir. Bu on yıllar içerisinde değişen film üretim sayıları ve çeşitli tür dağılımlarının, incelenen aralıktaki dönemlerde en çok üretim yapılan tür'ün toplumsal yaşamla ve dönemin politik atmosferiyle doğrudan ilgisi vardır. 2000 yılına gelindiğinde, dönemin politik ve sosyokültürel durumu değişmiştir. Özellikle dünyada oluşan yeni bin yılda, yeni kavramının önemi, küreselleşme ve postmodernizm gibi olgularla, 2000 yılından sonra sinemamız, çok farklı bir üretim pratiğine geçiş yapmıştır. Gelişen teknik olanaklara, bu olanaklara ulaşım imkanının artması da eklenince, tür'sel üretim anlamında çeşitlilik çok fazla artmıştır. Tür'sel üretimin artması, filmlerin sanatsal içeriklerinden ziyade, satış ve pazarlama olanaklarının ön plana çıkması ile filmler üzerindeki satış baskısını artırmıştır. Tür'ler birbirleriyle etkileşime girerek melez tür'ler oluşturmuştur. Bir filmde birden fazla tür'ün etkisi yer almaya başlamıştır. Bir filmde birden fazla tür'ün göstergeleri yer aldığı için tür'ler arası etkileşim başlamıştır.Bu yüzden filmin tür'ünün belirlenmesi zorlaşmış ve filmler iki üç ya da dörtten fazla tür ismiyle tanımlanmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler : 2000, Türkiye Sineması, Tür, Sinema, Etkileşim
Özet (Çeviri)
Since its widely-agreed upon founding on November 14th, 1914, Turkey's cinema has witnessed many historical, communal and socio-cultural evolutions. These evolutions have repeatedly influenced Turkish cinema, both directly and indirectly. Because of this, over time, Turkish cinema has reflected the developments of the society around it. Until the 1960s, one will find that Turkish cinema did not possess a great deal of diversity. After the 1960s, however, increasing audience numbers led to an increasing diversity within Turkish cinema. In the subsequent decades, certain varieties of cinema would rise and fall in prominence as the social structures changed. When researching film production since 1960, one can see that every decade had its own unique production style. Accordingly, the numbers of films produced in a certain style would change every decade. The most produced style of film is directly related to the communal living and political atmosphere of the period in which the film was produced. By the year 2000, the political and socio-cultural status of Turkey had changed significantly. Particularly since the dawn of the new millennium, in light of developments such as globalization and postmodernism, Turkish cinema has switched to the practice of divided production. Furthermore, the possibilities created by developing technology and increasing access to technical facilities has further increased the diversity of productions. This increase in the diversity of cinema produced increased not only the artistic content of Turkish cinema, but also but also led to increased pressures regarding successfully selling a film to an audience, thereby further increasing the importance of effective marketing. Hybrid genres (cross-genre) composed by the interaction of different movie genres with each other . In the movies, more than one genre began to be seen. Due to multiple genre indicators in a movie, interaction between genres began.So, determining the genres of the movies was difficult and films have started to be identified by two or three or more genres names.