Yatırım kararlarında davranışsal önyargılara yönelik bir inceleme
A research on behavioural biases in investment decisions
- Tez No: 504474
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKTUĞ CENK AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal Finans, Yatırımcı Psikolojisi, Bireysel Yatırımcı, Profesyonel Yatırımcı, Behavioral Finance, Investor Psychology, Individual Investor, Professional Investor
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bireylerin akılcı davrandıklarını ve karar alma aşamasında mevcut tüm bilgiyi dikkate alarak akılcı karar verdikleri varsayımına dayanan geleneksel finans teoremlerinin, yatırımcı davranışları açıklamada yetersiz kalması sonucunda davranışsal finans teoremleri geliştirilmiştir. Davranışsal finans teoremine göre, yatırımcılar her zaman rasyonel davranıp, rasyonel kararlar alamamaktadır. Yatırım kararlarında duygularının etkisi altında ve psikolojik ön yargılar altında hareket edip, kararlar almaktadır. Davranışsal finans, bilişsel psikolojiden faydalanarak yatırımcıların karar verme aşamasında hangi yanılgıların etkisi altında kalarak karar verdiğini, yatırımcıların nasıl bir karar mekanizması kullandığını analiz eder. Yatırım kararı alınması aşamasında yatırımcıların psikolojik yanılgıların altında kalarak hareket ettiği varsayımı ve yatırımcıların bilişsel ve duygusal yanılgıların etkisi altında kalarak karar alması davranışsal finans modellerinin çerçevesini oluşturmuştur.Çalışmanın amacı, yatırım kararlarında davranışsal ön yargıların profesyonel ve bireysel yatırımcılar üzerindeki etkilerini incelemek ve yapılan anket çalışmasına yönelik bulguları değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
As a result of inability of traditional finance theorems, that is based on the hypothesis that individuals behave and decides rationally by paying attention to all available information on the phase of decision-making, to explain investor behaviors, behavioral finance theorems have been developed. According to behavioral finance theorems, investors cannot always behave logically and make rational decisions. On their investment decisions, they take decisions by acting under their emotions and psychological prejudices. Behavioral finance makes use of cognitive psychology to analyze under what misconceptions investors decide during their decision-making phase and how investors use decision-making mechanisms. The assumption that investors behave under their psychological misconceptions during their investment decision making phase and the decision making under the influence of investors' cognitive and emotional biases have constituted the frame of behavioral finance models. The purpose of this study is to examine the effects of behavioral prejudices on professional and individual investors in their investment decisions and to assess the findings of the questionnaire survey.