Fibonacci ve Lucas sayılarının maksimum ve minimum elemanlı matrislerde uygulamaları
Applications of the Fibonacci and Lucas numbers in matrices with maximum and minimum elements
  1. Tez No: 504559
  2. Yazar: BAHAR AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BAHŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Determinant, Ters, Norm, Determinant, Inverse, Norm
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada, elemanları Fibonacci veya Lucas sayılarından oluşan maksimum veya minimum elemanlı matrislerin determinantlarını, terslerini, Hadamard terslerini ve normlarını inceledik. Sonuçları Fibonacci ve Lucas sayılarına bağlı olarak elde ettik. Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümü olarak verilen birinci bölümde; amaç belirlenmiştir ve problem tanıtılmıştır. Üzerinde çalışılan problemle ilgili literatür kısaca özetlenmiştir. İkinci bölümde; Maksimum ve minimum elemanlı matrisler ile bazı temel kavramlar tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde; elemanları Fibonacci veya Lucas sayılarından oluşan maksimumlu veya minimumlu matrislerin determinantları, normları, tersleri ve Hadamard tersleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise; sonuç ve öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we have investigated the determinants, inverses, Hadamard inverses and norms of the matrices with maximum and minimum elements, which have been formed from Fibonacci and Lucas numbers. We have obtained the results which depend on the Fibonacci and Lucas Numbers. This study consists of four sections. In the first section given as the introduction section; the purpose has been determined and the problem has been introduced. The literature on the studied problem has been briefly summarized. In the second section; some basic concepts and matrices with maximum and minimum element have been introduced. In the third section; the determinants, norms, inverses, and Hadamard inverses of the matrices with maximum or minimum elements which have been formed from Fibonacci and Lucas numbers have been examined. In the fourth section; conclusions and suggestions were given.