Pascal triangle and Fibonacci numbers
Paskal üçgeni ve Fibonacci matrisleri
  1. Tez No: 353972
  2. Yazar: UĞUR KÖK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERPİL HALICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Fibonacci ve Lucas sayıları, Paskal üçgeni, Binom katsayıları, Fibonacci and Lucas numbers, Pascal?s triangle
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, Fibonacci ve Lucas sayılarının Paskal üçgeni yardımıyla nasıl elde edildiği görüldü.Birinci kısımda, Binom katsayıları yardımıyla Fibonacci ve Lucas sayıları elde edildi. Fibonacci ve Lucas sayıları ile Paskal tipi üçgenler arasında çeşitli bağıntılar elde edildi.İkinci kısımda, Fibonacci ve Lucas sayıları ile elde edilen çeşitli matrisler üzerinde çalışıldı. Bu matrisler Fibonacci ve Lucas matrisleri olarak adlandırıldı.Son olarak, Fibonacci ve Lucas sayıları ile matrisler arasında kapalı bir halka olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Binom coefficientsIn this study, we have seen how Fibonacci and Lucas numbers can be generated from Pascal?s triangle.In the first part, Fibonacci and Lucas numbers were investigated by using the Binom coefficients. The various relations between Pascal type triangles and Fibonacci and Lucas numbers were then obtained.In the second part, the various matrices were studied which are involving Fibonacci and Lucas numbers. These matrices are called Fibonacci and Lucas matrices.In additon, it has been seen that, there is a close link between matrices, Fibonacci an Lucas numbers.