Ortaokul seçmeli derslerinin öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi
The evaluation of the elective courses in elementary schools according to the opinions of the teachers
  1. Tez No: 504629
  2. Yazar: ASLI MANAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLARA DEMİRBULAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Seçmeli dersler, ortaokul, öğretmen görüşleri, değerlendirme, Elective courses, elementary school, teachers' opinion, evaluation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez çalışması ortaokul seçmeli derslerinin öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi amacıyla yürütülmüş tarama modelinde olan, betimsel bir çalışmadır. Araştırma amaçları doğrultusunda seçmeli ders uygulamalarına yönelik öğretmen görüşleri incelenmiştir. Araştırma, İstanbul İli Ümraniye İlçesi'ndeki ortaokullarda yapılmıştır. Bu okullar içinden seçkisiz olarak (random) belirli sayıda okullar alınmış ve örneklem grubu oluşturulmuştur. Araştırma, bu okullardaki seçmeli ders öğretmenleri üzerinde yapılmıştır. Bu çalışmada öğretmen görüşlerini belirlemek için“Ortaokul Seçmeli Derslerinin Öğretmen Görüşleri Doğrultusunda Değerlendirilmesi Araştırması Öğretmen Anketi”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, seçmeli derslerde sorunlar yaşandığı ve derslerin verimli yürütülmediği bulgusuna ulaşılmıştır. Bu sorunların temel nedenlerinin devlet ve özel okullarda benzer olduğu görülmüş; bunların okulların araç/gereç/mekân eksikliği ve seçmeli ders programının güncel olmaması kaynaklı olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin mezuniyet branşları dışında seçmeli derslere girdiği, girdikleri seçmeli derslere kendileri karar vermek istediği ve seçmeli derslere yönelik hizmetiçi eğitim faaliyetlerine ihtiyaç duydukları tespit edilmiştir. Seçmeli derslere yönelik öğrencilerin ve velilerin bilgi eksikliği belirlenmiştir. Seçmeli ders tespitinde en çok göz önüne alınan kriterlerin ise öğrencilerin istekleri, velilerin istekleri ve okulun imkânları olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is carried out in order to evaluate the elective courses in elementary schools according to the opinions of the teachers. It is a descriptive study done within the technique of general survey model. According to the objectives of the research, teachers' opinions related to elective courses were examined. Research was carried out in the elementary schools in Istanbul-Umraniye district. In these elementary schools, certain number of school were chosen randomly and a sample group was created. The research was done to the elementary school teachers giving elective courses. In this study, a questionnaire named“Ortaokul Seçmeli Derslerinin Öğretmen Görüşleri Doğrultusunda Değerlendirilmesi Araştırması Öğretmen Anketi”was used in order to evaluate the opinions of the teachers. As a result of the research, it has been found that there are problems in the elective courses and they are not conducted efficiently. The main causes of these problems are similar between the state and private schools, which are inadequate tools / equipment / space at schools, out of date elective course curriculum. It has been found that the teachers have instructed the elective courses irrelevant to their graduation branches, they want to decide on which elective courses they will instruct and they need the in-service training activities for the elective courses. It has been found that the pupils and their parents are not informed enough which leads to another problem for the elective courses. The criteria that has been considered mostly related to the selection of the elective courses are the pupils' requests, the wishes of the parents and the facilities of the school.