Türkiye'nin iklim değişikliği ile mücadelede kullanabileceği iktisadi araçların değerlendirilmesi: Karbon vergileri ve emisyon ticaret sistemleri
Analysis of the economic instruments that can be used for Turkey's climate change mitigation : Carbon taxes and emission trading systems
- Tez No: 504704
- Danışmanlar: PROF. DR. NAGİHAN OKTAYER IŞIKLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'nin iklim değişikliği politikası, karbon vergileri, emisyon ticareti, Turkey's climate change politics, carbon taxes, emission trading
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İklim Değişikliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Sanayi devrimi ile artan insan faaliyetlerinin yarattığı çevre sorunları 20. yüzyılın ortasından sonra daha görünür bir hale gelmiştir. Bu sorunlar arasında iklim değişikliği günümüz ve gelecek nesiller açısından taşıdığı riskler ile dünya kamuoyunun gündeminde öne çıkmıştır. Uluslararası toplum oluşturduğu iklim değişikliği rejimi ile başta sera gazı emisyonları olmak üzere iklim değişikliğine neden olan antropojenik nedenler ile mücadele etmektedir. Özellikle 2015 yılında imzalanan Paris Anlaşması ile tüm tarafların iklim değişikliği ile mücadelede sorumluluk alması prensibi benimsenmiş ve rejim içerisinde yeni bir döneme geçilmiştir. Türkiye kalkınma öncelikli resmi politikaları uyarınca çevre sorunlarına uzun yıllar duyarsız kalmıştır. Bu politikaların izleri iklim değişikliği konusunda da kendini hissettirmiştir. İklim değişikliği rejimi içerisinde haksız biçimde gelişmiş ülkelerle birlikte sınıflanan Türkiye, iklim değişikliği ile mücadelede sorumluluk almaktan uzak, pasif bir politika izlemektedir. Fakat başta Paris Anlaşması ve diğer uluslararası gelişmeler sonucu Türkiye'nin mevcut politikası sürdürülebilir olmaktan hızla uzaklaşmaktadır. Ülkenin rejim içerisinde aktif rol alması ve adil bir hedef çerçevesinde sera gazı azaltımı yapması gerekmektedir. Sera gazı azaltımı için birbirini bütünleyen iklim politikaları uygulanması gerekmekle beraber dünya üzerinde öne çıkan karbon vergileri veya emisyon ticareti sistemleri Türkiye'nin politikasının temelini oluşturmalıdır. Bu çalışma, Türkiye'nin iklim değişikliği ile mücadelede kullanabileceği iktisadi araçlardan karbon vergileri ve emisyon ticaretinin karşılaştırmasını, her iki aracın güçlü ve zayıf yönlerini ve ülkenin özel koşullarını göz önünde tutarak yapmaktadır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda başlangıç aşamasında ulusal ölçekte dizayn edilmiş ve çeşitli esneklik mekanizmaları içeren bir emisyon ticaret sisteminin Türkiye için uygun bir araç olduğu çalışmanın savını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Erdinç DEMİR Environmental problems, which are created from the increased human activity after industrial revolution, became more visible since mid of 20th century. Among these problems, climate change together with its risks for present and future generations come forward in the public opinion. International society mitigates greenhouse gas emission and other anthropogenic sources of climate change via climate change regime. Especially with Paris Agreement signed in 2015, principle of the common responsibility of all parties is accepted at mitigation activities and a new era is opened within the regime. Turkey, in accordance with its development prioritized official politics, is insensitive to environmental problems for long years. The effect of this official politics can be observed in country's climate change politics. Turkey, who is also unfairly classified together with development states from the regime, fallows an inactive politics without taking any responsibility. However Turkey's existing position is becoming unsustainable with Paris agreement and other international progresses. Country should take an active role within the regime and should starts greenhouse gasses abatement with an equitable target. Despite abatement requires set of integrated activities, carbon taxes or emission trading should form the basis of Turkey's politics. This study makes the comparison of carbon taxes and emission trading, the economic instruments that can be used for climate change mitigation, with considering the pros and cons of these tools and the special circumstances of the country. The thesis of this is study is emission trading which is designed at national level for starting phases and equipped with flexibility mechanism is proper for Turkey's abatement politics.