Çok düzeyli yönetişim bağlamında sivil toplum kuruluşlarının Türkiye'nin Avrupa Birliği uyum sürecindeki rolü
The role of non- govermental organizations in Turkey's adaptation process to the EU in the context of multi-level governance
  1. Tez No: 504934
  2. Yazar: SÜLEYMAN GÖK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜHAL ŞEMŞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Çok Düzeyli Yönetişim, AB Müzakere Süreci, Sivil Toplum, Türkiye- AB İlişkileri, European Union, Multi-level Governance, EU Negotiation Process, Civil Society, Turkey- EU Relations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Batı Avrupa'nın tarihsel koşullarına göre gelişen sivil toplum kavramı küreselleşme sürecinin getirdiği yönetimsel değişikliklerin etkisi ile birlikte çok düzeyli yönetişim yaklaşımının temel aktörü olmuştur. Ulusal ve uluslararası alanda yaşanan değişiklikler ile sivil toplum kuruluşları, sadece iç politikada değil dış politikayı ilgilendiren konularda da etkisini göstermiştir. Bu çalışma ile sivil toplum kuruluşlarının Avrupa Birliği uyum sürecinde çok düzeyli yönetişim yaklaşımı çerçevesinde rolünün ve etkilerinin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Yeni yönetim anlayışı kapsamında gelişen çok düzeyli yönetişim anlayışı, karar alma sürecine farklı aktörlerin özellikle sivil toplum kuruluşlarının katılımını içermesi bakımından önem taşımaktadır. Birinci bölümde, kavramsal çerçeveye yer verilmiş, yönetişim ve sivil toplum kuruluşlarının kavramsal açıdan değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, tarihsel geçmişi çok eskilere dayanan sivil toplum ve çok düzeyli yönetişim kavramlarının Avrupa Birliği ve Türkiye özelinde gelişim süreci analiz edilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümü uygulamaya yönelik olarak hazırlanmıştır. Bu bölüm literatür taraması ile birlikte Avrupa Birliği- Türkiye ilişkilerinde etkin olarak faaliyet gösteren beş sivil toplum kuruluşunun (Türk Sanayici ve İşadamları Derneği, İktisadi Kalkınma Vakfı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu ve Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecine bakışları ve AB sürecindeki faaliyetleri gibi yönelimleri incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, Türkiye'nin Avrupa Birliği uyum sürecinde sivil toplum kuruluşlarının aktif olmasının gerekliliği ortaya çıkmıştır. Özellikle, elit mülakat yöntemiyle elde edilen verilerde ve çalışma kapsamında görüşülen sivil toplum kuruluşları temsilcileri, AB sürecinin mutlaka devam etmesi gerektiğini vurgulamış, Avrupa Birliği projesinin bir kesime ait olmadığı, projeye toplumun tüm kesimlerinin sahip çıkması gerektiği ifade edilmiştir. Bu doğrultuda karar alma süreçleri, STK katılımına daha fazla açılmalı, idarenin işleyişinde yönetişim anlayışı daha fazla hakim kılınmalıdır.
Özet (Çeviri)
The term“ Civil Society ”which has developed according to Western Europe's historical conditions, has become the main actor of multi level governance thanks to effects of govermental changes which the globalization brought about. Non- govermental organizations with changes on both national and international level, have become influential in not only domestic policies but also in foreign policies. The purpose of this work is analyzing the NGO's effect and role on European Union accession period with multi- level governance approach. Multi- level governance concept developed within new governance concept is important to allow other actors, especially NGO's to take roles during resolution processs. In the first chapter, conceptual framework is showed and governance and NGOs ara analyzed conceptually. In the second chapter, Civil society which has long historical past and concept of multilevel governance is analyzed within development process in EU and Turkey. The third chapter is prepared fort he application. In this chapter with literature search the perspective and actions of 5 NGOs which are very active in relationship between the EU and Turkey such as Turkish Industry and Business Association, Economic Development Foundation, The Union Of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey, Congederation Of Turkish Trade Union, Independent Industrialists and Businessmen Association are discussed. As a result, these analyzes show that NGOs have to take more active role during the EU accession period. Especially, all the data gained through interviews and fieldworks and interview with NGOs underlines that the EU process should continue and that the EU Project does not belong to a part of the society should embrance this Project. Fort his reason, decision- making process should be more open to NGOs participation, governance understanding should be more dominant in funcktioning of administration.