The role of social media products in parent involvement: From the perspective of parents and teachers on communication
Sosyal medya ürünlerinin aile katılımındaki rolü: Ebeveyn ve öğretmen iletişim perspektifi
  1. Tez No: 504943
  2. Yazar: TUBA MUMCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASİBE ÖZLEN DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Öğretmenler, Okul Öncesi Öğrencilerinin Ebeveynleri, Ebeveyn-Öğretmen İletişimi, Sosyal Medya Ürünleri, Aile Katılımı, Preschool Teachers, Pre-schoolers' Parents, Parent-Teacher Communication, Social Media Products, Parent Involvement
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmanın amacı, okul öncesi öğretmenleri ve çocukları okul öncesi eğitim kurumuna gitmekte olan ebeveynlerin bakış açılarından erken çocukluk dönemi eğitiminde sosyal medya kullanımının ebeveyn-öğretmen iletişimi açısından incelenmesidir. Özellikle, bu çalışmada okul öncesi öğretmenlerinin ve çocukları okul öncesi eğitim kurumuna gitmekte olan ebeveynlerin, aile katılımı açısından iletişimde sosyal medya kullanımı hakkında ne düşündükleri, görüşlerinde farklılıklar olup olmadığı ve bazı demografik değişkenlerin bu konuda etkili olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmada, okul öncesi öğretmenlerinin ve çocukları okul öncesi eğitim kurumuna gitmekte olan ebeveynlerin konu hakkındaki görüşleri araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla açık uçlu sorular sorularak toplanmıştır. Çalışmanın katılımcıları, 14 okul öncesi öğretmeni ve 14 çocukları okul öncesi eğitim kurumuna gitmekte olan ebeveynlerden oluşmaktadır. Bu katılımcı gruplarının yarısı özel anaokullarından diğer yarısı devlete bağlı anaokullarından oluşmaktadır. Nitel analiz sonucunda kategorilere ulaşılmıştır. Bunlar; Erişilebilirlik, dolaysızlık, basitlik, gizlilik ve asgari düzeyde maruz kalma, öğretmenler ve ebeveynler tarafından halihazırda kullanılma, öğretmenlerin kişisel yaşamlarına aşırı maruz kalma, takım halinde çalışma, mesaj yazma, arama yapma, zaman tasarrufu, ücretsiz olma, bilgi alışverişi, konu dışı mesajlar, ebeveynlerin yüksek beklentileri, memnuniyet, pratik olma ve gereklilik. Ayrıca, bulgular, devletteki okul öncesi öğretmenlerin ve özeldeki okul öncesi öğretmenlerin görüşme soruları için aynı veya benzer görüşleri paylaştıkları bazı noktaların olduğunu ortaya koymuştur. Ancak, görüşme soruları için bu iki grubun farklı görüşleri paylaştığı bazı noktalar da vardı. Bu durum, okul öncesi öğrencilerinin ebeveynleri için aynıdır. Devletteki okul öncesi öğrencilerinin ebeveynlerinin ve özeldeki okul öncesi öğrencilerinin ebeveynlerinin bazı konular için aynı veya benzer görüşleri olmalarına rağmen, bazı konular için farklı görüşleri vardı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the use of social media products in parent-teacher communication in the early childhood education period from preschool teachers' and pre-schoolers parents' perspectives. More specifically, this study explored what preschool teachers and parents think about the use of social media products in communication as an aspect of parent involvement, are there any differences in their opinions, and do some demographic variables influence this issue? The views of participants were gathered through asking open-ended questions using semi-structured interview forms prepared by the researcher. Participants in the study were 14 preschool teachers and 14 pre-schoolers' parents, half of whom were recruited from private preschools and the other half from public ones. As a result of the qualitative analysis, variety of categories were reached. These are accessibility, immediacy, simplicity, privacy & minimal exposure, being in popular use by teachers and parents, overexposure to teachers' personal life, working as a team, writing message, calling, time saving, being free of charge and information exchange, off topic messages, parents' high expectation, satisfaction, being practical, necessity. Findings also revealed that there are some points in which public preschool teachers and private preschool teachers shared the same and/or similar opinions for interview questions. But, there were also some points the two groups shared different opinions for the interview questions. The situation is same for pre-schoolers' parents. Although public and private pre-schoolers' parents had same and/or similar views for some issues, they had different views for some issues.