Çin'in Orta Asya'da ekonomik diplomasisi: Yeni İpek Yolu projesi
China's economic diplomacy in Central Asia: The new Silk Road Project
- Tez No: 504999
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNCEKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Diplomasi, Dış Politika, Kalkınma, Büyüme, Küreselleşme, Ticaret, Kazan-Kazanma İşbirliği, İstikrar ve Sürdürülebilir Ekonomi, Economic Diplomacy, Foreign Policy, Development, Growth, Globalization, Trade, Win-Win Cooperation, Stability and Economic Sustainability
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Çin ve Çin'in cesur ve iddialı projesi olan Bir Kuşak, Bir Yol bugünün tartışmalarının en sıcak konularından biridir. Deng Xiaoping tarafından getirilen ekonomik reformlardan bu yana, Çin ekonomisi muazzam bir büyüme yaşadı. Analistler Çin'in ekonomik büyüme ve kalkınmasının malzemeler tarifini incelemekte ve bu sırrın yalnızca Çin devletinin uygun yerli reformlar getirmesinde değil aynı zamanda dış politikasını ulusal ekonomik çıkarlara hizmet edecek şekilde yeniden şekillendirmesinde olduguna inanmaktalar. Ekonomik diplomasi, yeni bir terim ve dış politika aracı olarak, Çinli yetkililerin dış ilişkilerini nasıl yürüttüğü ile ilişkilidir. Uluslararası sistemin siyasal meselelerine gelince, Pekin'in ilgisiz davrandığı biliniyor. Oysa, ekonomik işbirliği açısından, öne çıkmaya hiç tereddüt etmemektedir. Bu çalışmanın amacı, Çin'in ekonomik diplomasisinin dış politikasında rolünü, bunun Çin ekonomisi ve diğer ülkelerle olan ilişkileri üzerindeki etkilerini incelemektir. Orta Asya, Çin'in ekonomik diplomasisinde bir bağlam ve Bir Kuşak, Bir Yol projesi bu bağlamda bir örnek olarak analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
China and its bold new project, the Belt and Road Initiative is the hot topic of today's discussions. Since the economic reforms brought by Deng Xiaoping, the Chinese economy has experienced enormous growth rate. Analysts have been studying the ingredients of the Chinese recipe for economic growth and development and believe that the secret lies not only in bringing the proper domestic reforms but also in reshaping its foreign policy in a way that would serve national economic interests. Economic diplomacy is a recent term that is usually associated with how Chinese officials prefer to conduct their foreign relations. When it comes to political affaires of the international system, Beijing is known in behaving aloof. While in terms of economic cooperation, it barely hesitates to step forward. The aim of this paper is to examine the effectiveness of China's economic diplomacy in its foreign policy and its impacts on China's economy as well as its relations with other countries. Central Asia will be analysed as a showcase and the Belt and Road Initiative as an example of China's economic diplomacy.