The key role of Kashmir in the border conflict between Pakistan and India
Pakistan ve Hindistan arasında sınır ihtilafında, Keşmir'in kilit rolü
  1. Tez No: 505056
  2. Yazar: AHMET AKKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN BOZBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Arabuluculuk, Çözüm, Hakimiyet, Hindistan, Keşmir, Pakistan, Dominance, India, Kashmir, Mediation, Pakistan, Resolution
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Dağlık bir coğrafyada bulunmasına rağmen, verimli topraklara ve doğal güzelliklere sahip olması nedeniyle“Cennet Vadisi”olarak adlandırılan Keşmir, Hindistan, Pakistan, Afganistan ve Çin sınırlarının kesiştiği bir noktada yer almaktadır. Söz konusu bölge, Hindistan ve Pakistan devletlerinin 1947'de bağımsızlıklarını kazanmalarını müteakiben iki aktör arasında yaşanan çekişmenin en önemli nedeni olmuştur. Özellikle, Çin ve ABD gibi büyük aktörlerin kendi çıkarları doğrultusunda, tarafların yanında yer almaları, çekişmeli Keşmir bölgesinin bölge ülkeleri açısından ulusal bir hedef olmasının yanısıra, meselenin uluslararası bir sorun haline dönüşmesine sebebiyet vermiştir. Sorunun uluslararası bir boyuta taşınmasında Hindistan ve Pakistanın bölgede kurmaya çalıştıkları hâkimiyet konusunda yaşadıkları keskin anlaşmazlık büyük bir rol oynamıştır. Pakistan bölgedeki iddasına Keşmir halkının Müslüman olmasını dayanak gösterirken, Hindistan iltihak belgesine ve bölge ile olan tarihi bağlarına dayanak göstermektedir. Keşmir'de hâkimiyet sağlamak amacıyla 1947, 1965 ve 1999 yıllarında iki ülke arasında çıkan savaşlar kesin bir sonuç vermemiş olup, meseleyi daha vahim bir hale getirmiştir. Geçmişten günümüze süre gelen karşılıklı güvensizlik, soruna dış politika kapsamında hayati çıkar gözüyle bakılması taraflar arasında karşılıklı imtiyazların verilmesini zorlaştırırken, sorunun çözümüne yönelik BM üyeleri arasında mevcut olan görüş farklılıkları meselenin çözümüne dair yapılan arabuluculuk rolünü başarısız kılmaktadır. Karşılıklı suçlamalarla devam eden sorun, Hindistan'ın Pakistan üzerinde üstünlüğünü kabul ettirme ve prestij malzemesi olarak dış politika öncelikleri arasında kullanma argümanı olarak üst sıralarda yer almaktadır. Aynı paralelde, Keşmir'i bağımsızlığının ayrılmaz bir parçası olarak gören Hindistan, Pakistan'ı terör faaliyetlerini desteklemekle itham etmektedir. Buna karşın, Pakistan söz konusu suçlamalara şiddetle karşı çıkmakta olup, özel bir statüye sahip olan Keşmir'de self determinasyon hakkının uygulanması gerektiğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Kashmir, which is called 'Paradise Valley' because of its fertile lands and natural beauty despite being located in a mountainous region, is located at a junction of India, Pakistan, Afghanistan and China borders. The region has been the most volatile cause of the controversy between the two actors ever since the Indian and Pakistani states gained their independence in 1947. In particular, major actors such as China and the United States have taken sides of the contesting parties in the interests of their own gains, thus causing the contentious Kashmir region to become a national goal in terms of the countries of the region, as well as an international problem. In bringing the issue to an international dimension, the sharp disagreement that India and Pakistan have over the dominance they try to establish in the region, has played a significant role. Whereas Pakistan lays claim to the region on the basis that the Kashmir people are heavily Muslim, Indian claim over Kashmir is based on the Instrument of Accession and and historical ties of India with the region. In order to secure dominance in Kashmir, the wars between the two countries in 1947, 1965 and 1999 did not result in a conclusive outcome and thus have exacerbated the conflict much worse. While the mutual insecurity lingering to the present day, and appraisal of the issue as a vital interest within the context of foreign policy render it difficult to give mutual concessions between the parties, the differences of opinion among the members of the UN towards resolving the problem make the mediation role of resolution unsuccessful. The ongoing problem with reciprocal accusations ranks at the top as an India's argument for imposing superiority over Pakistan and manipulation of the case to gain prestige in the Indian foreign policy priorities. In a parallel manner, holding Kashmir as an integral part of its independence, India accuses Pakistan of supporting terrorist activities. In contrast, Pakistan absolutely denies such accusations and argues that the right of self-determination should be implemented in Kashmir, which has a special status.