Artvin halk masallarının kültürel ögeler ve değerler eğitimi açısından incelenmesi
Investigation of Artvin folk tales in terms of cultural elements and values education
- Tez No: 959734
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Artvin, fairy tale, culture, cultural element, value, value education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Toplumların bir arada kalmasını sağlayan kültür önemli bir olgudur. İnsanlar, yaşadıkları toplumun kültürünü ve değerlerini benimseyerek toplumsal yaşama uyum sağlamaktadır. Artan küreselleşmenin etkisiyle toplumların kültürlerinin korunması noktasında kültürel ögelerin ve değerlerin gelecek nesillere aktarılması önem arz etmektedir. Bu aktarımın sağlanmasında sözlü halk edebiyatı ürünlerinden masallar önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı Artvin halk masallarında yer alan kültürel ögeler ve değerlerin incelenmesidir. Araştırmada tarama yöntemine başvurulmuştur. Verilerin toplanmasında doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Artvin halk masalları çatısında altında Ülkü Önal'ın (2017)“Şavşat, Ardanuç ve Yusufeli'den Masallar ve Halk Hikâyeleri'' ile Serkan Şengül'ün (2019) ”Artvin Masalları ve Halk Hikâyeleri" kitapları incelenmiştir. Bu kitaplarda yer alan 26 Ardanuç, 10 Şavşat, 4 Yusufeli masalı incelenmiştir. Artvin Halk masallarında yer alan değerler ve kültürel ögelerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Artvin halk masallarında tespit edilen kültürel ögeler ürüne yönelik, düşünceye yönelik ve davranışa yönelik temaları altında sunulmuş ve toplamda kültürel ögelerin geçiş sıklığı (f=2411) olarak bulunmuştur. Masallarda 57 farklı değere ulaşılmış ve değerlerin geçiş sıklığı (f=871) olarak tespit edilmiştir. Artvin halk masallarının hem kültürel ögeler hem de değerlerin geçiş sıklığı ve çeşitliliği açısından oldukça zengin masallar olduğu sonucuna varılmıştır. Bu masalların kültürel ögelerin ve değerlerin aktarımında önemli role sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The culture that binds societies together is an important phenomenon. People adapt to social life by adopting the culture and values of the society in which they live. With the increasing impact of globalization, the preservation of the culture of societies and the transmission of cultural elements and values to future generations have become crucial. In facilitating this transmission, oral folk literature products, especially fairy tales, play a significant role. The aim of this study is to examine the cultural elements and values present in Artvin Folk Fairy Tales. The research method employed is the document analysis technique, a qualitative research method. The dataset for the research consists of the fairy tale books“Fairy Tales and Folk Stories from Şavşat, Ardanuç, and Yusufeli”by Önal (2017) and“Artvin Fairy Tales and Folk Stories”by Şengül (2019). Content analysis was employed to analyze the cultural elements and values in Artvin Folk Fairy Tales. As a result of the study, the cultural elements identified in Artvin Folk Fairy Tales were presented under themes related to the product, thought, and behavior, with a total frequency of cultural elements (f = 2411). Fifty-seven different values were found in the fairy tales, with the frequency of values (f = 871) being recorded. It was concluded that Artvin Folk Fairy Tales are rich in terms of both the frequency and diversity of cultural elements and values. The study determined that these fairy tales play an essential role in the transmission of cultural elements and values.