Mültecilerin göç durumu ve STK'ların bu duruma etkisi
- Tez No: 505112
- Danışmanlar: PROF. DR. CELİL UĞUR ÖZGÖKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Mülteci, Göç, Sivil Toplum, Egemenlik, Refugee, Migration, Civil Society, Sovereignty
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Dünya üzerindeki mültecilerin varlığı ve yaşam koşulları ele alınması gereken en insani konulardan biridir. Tüm dünya mültecilerin sorunlarının çözümü için tam verimli olarak çalışsa çözülemeyecek hiçbir sorun olmadığı da aşikârdır. Ulus devletlerin çizdiği sınırların yurttaşlık kavramını oluşturması sonucu insanların kendi ülkelerinin sınırları içerisinde farklı haklara sahip olmasına neden olmuştur. Küreselleşme ile insanların yaşam biçimleri değişmiş, bu nedenle farklı baskılara farklı tepkiler verir olmuşlardır. Rahatsızlıkları nedeniyle yaşadıkları yerlerden vazgeçen bu insanlar bilinmezliğe doğru yol almaktadırlar. İşte bu noktada bu insanların refahını yükseltebilmek için ne gibi çalışmalar yapılması gerektiği açıktır. Bu nedenle bu çalışmada mülteci kavramı derinlemesine incelenerek mültecilerin sorunlarının çözümünde en büyü etken olması beklenen STK'ların durumu ve etkileri tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The existence of the refugees on the earth and their living conditions are among the most humanitarian issues to be addressed. It is obvious that there is no problem that can not be solved if the refugees of all worlds work in full efficiency to solve their problems. The fact that the borders drawn by the nation states constitute the concept of citizenship has led the end-users to have different rights within the borders of their own countries. With globalization, people's lifestyles have changed, so different pressures have given different reactions. These people, who give up their places of living because of their discomfort, are heading towards the unknown. At this point it is obvious what kind of work should be done to raise the prosperity of these people. For this reason, in this study, the concept of refugee will be examined in depth and the situation and effects of NGOs expected to be the most magical factor in the solution of the problems of refugees will be discussed.