Bill Evans 'The complete village vanguard recordings, 1961' kayıtları: Karşılıklı etkileşim (Interplay) ögelerinin incelenmesi̇
Bill Evans 'The complete village vanguard recordings, 1961': analysis of interplay
- Tez No: 505139
- Danışmanlar: DOÇ. ZEHRA SAK BRODY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Bill Evans, Scott LaFaro, The Complete Village Vanguard Recordings, Sunday at the Village Vanguard, Interplay, Bill Evans, Scott LaFaro, The Complete Village Vanguard Recordings, Sunday at the Village Vanguard, Interplay
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
20. Yüzyılın en beğenilen caz piyanisti ve kompozitörlerinden biri olan Bill Evans, basçı Scott LaFaro ve davulcu Paul Motian'ı içeren triosu ile 1961 yılında, Village Vanguard kulübünde yaptığı kayıtlarla grup etkileşimi (interplay) konusunda alışılmış uygulamaları geliştirerek, daha işbirlikçi ve özgür bir yaklaşım ortaya çıkarmıştır. Riverside Plak şirketi, grubun canlı kaydedilen beş setlik performansından“Sunday at the Village Vanguard”(1961) ve“Waltz for Debby”(1962) olmak üzere iki albüm üretse de piyanistin ölümünden sonra kayıtların hepsi“The Complete Village Vanguard Recordings, 1961”(2005) ismiyle üç CD'lik paket halinde yayımlanmıştır. Günümüzde hala interplay konusunun açıklanmasında örnek olarak gösterilen bu kayıtlar, o dönemin caz müzisyenleri arasında hayranlık uyandırmıştır. Bu çalışmada, Bill Evans Trio'nun“The Complete Village Vanguard Recordings, 1961”kayıtları üzerinde, caz müziğin vazgeçilmez unsuru olan karşılıklı etkileşim (interplay) konusu araştırılmıştır. Interplay konusunda daha önce yapılmış çalışmaların incelenmesi ve parçalar üzerinde yapılan analizler, grubun etkileşimi hangi tekniklerle kullandığını açıklamayı hedefler. Konuyla ilgili literatür taraması ve incelenen transkripsiyonların analizleri, Bill Evans Trio'nun performanslarında sürekli olarak farklı etkileşim teknikleri kullandığını göstermiştir. Bu etkileşimler ağırlıklı olarak Bill Evans ve Scott LaFaro arasında gelişmektedir. İkilinin yoğunlukla birbiriyle iç içe giren, kontrpuantal açıdan zengin partileri, sık sık birbirini tamamlayarak sunulan fikri geliştiren, taklit eden veya cevap veren motifler sunar. Paul Motian'ın da etkileşime katılması, destekleme ve cevap verme özellikleriyle çoğu zaman poli-ritim'lerin, double-time ve half-time uygulamalarının ortaya çıkmasına neden olur. Caz müziğinin ciddi bir araştırma alanı olarak ele alınması klasik batı müziği kadar eskilere dayanmadığı için, günümüz caz müziğinde hala kullanılan bu teknikler ile ilgili kapsamlı herhangi bir Türkçe kaynak bulunmamaktadır. Bu durum çalışmayı özgün kılmakta ve caz müziği ile ilgili Türkçe yazılmış literatüre katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bu çalışma, Village Vanguard kayıtları ve interplay konularında geçmişte yapılmış yabancı kaynaklı çalışmaları bir araya getirmiş olmasından dolayı konuyla ilgili araştırma yapacak kişilere yol gösterici olma amacını da taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Bill Evans, one of the most influential jazz pianists and composers of the 20th Century, with his trio involving bassist Scott LaFaro and drummer Paul Motian, created a more collaborative and free approach by redeploying the ordinary practices on the subject of interplay through the records they made at the Village Vanguard jazz club in 1961. Although Riverside Records produced two albums“Sunday at the Village Vanguard”(1961) and“Waltz for Debby”(1962) from the five sets of performances recorded live by the band, all of the records were released as packages of 3 CDs in 2005 under the name of“The Complete Village Vanguard Recordings, 1961.”These albums evoked admiration among contemporaries because of their demonstration of interplay and are still shown as definitive examples of the subject. In this paper, as an indispensable element of jazz music, the subject of interplay was studied on the records of Bill Evans Trio“The Complete Village Vanguard Recordings, 1961.”The literature review on interplay and analysis of the tracks, aim to explain the interaction techniques and how the group used these. Literature research and analysis of the transcriptions indicated that Bill Evans Trio constantly used different interaction techniques in their performances. These interactions predominantly develop between Bill Evans and Scott LaFaro. The duo's intensively intertwined parts, which are substantial by means of counterpoint, present motives that frequently complete each other by developing, imitating or responding to the musical idea in question. With Paul Motian also joining the interaction, his supportive and responsive features frequently cause poly-rhythms, double-time and half-time practices to occur. Jazz is considered a serious field of research, yet due to its short history compared to classical music, there is not a comprehensive Turkish source written about these techniques that are still used in contemporary jazz music. The goal of the study is to contribute to the Turkish literature on jazz music. This study also aims to guide Turkish researchers on jazz music regarding the Villange Vanguard Recordings and interplay.