Psoriasis vulgaris hastalarında 25-hidroksivitamin D3 düzeyi: Olgu-kontrol çalışması
25-hi̇droxyvi̇tami̇n D 3 levels i̇n psori̇asi̇s vulgari̇s pati̇ents: A case-control study
  1. Tez No: 412664
  2. Yazar: NEJLA DİNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN PİŞKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriasis, vitamin D, etyoloji, patogenez
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Psoriasisin etyopatogenezi tam olarak bilinmemektedir. Deride vitamin D'nin immünomodülatuvar rolünden yola çıkılarak yapılan bazı çalışmalar, vitamin D ve psoriasis arasındaki ilişkiye odaklanmakta ve vitamin D'nin psoriasis etyopatogenezindeki rolünü işaret eden yayınların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Çalışmamızda, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı'na başvuran psoriasisli hastaların ve sağlıklı kontrollerin 25-hidroksivitamin D3 düzeylerini belirlemek, karşılaştırmak ve psoriasis etyopatogenezinde vitamin D'nin yerini araştırmak amaçlanmıştır. Çalışmaya 23 (%50)'ü kadın, 23 (%50)'ü erkek toplam 46 psoriasisli olgu alındı; ortalama yaşları 37,1±11,2 (20-58) idi. Kontrol grubu olarak 28 (%60,9)'i kadın ve 18 (%39,1)'i erkek toplam 46 kişi alındı; ortalama yaşları 38,1±13,9 (20-81) idi. Serum 25-hidroksivitamin D3 düzeylerinin değerlendirilmesinde, psoriasisli hastalarının 16 (%34,8)'sında vitamin D yetmezliği, 10 (%21,7)'unda vitamin D eksikliği saptandı. Kontrol grubunda gönüllülerin 8 (%17,39)'inde vitamin D yetmezliği, 12 (%26)'sinde vitamin D eksikliği bulundu. Bununla birlikte, aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi (p>0,05). Psoriasis etyopatogenezinde vitamin D'nin rolü olduğunu bildiren, diğer yandan ise bir etkisinin olmadığını savunan çok sayıda çalışma vardır. Çalışmamızda 25-hidroksivitamin D3 düzeylerinin, olgu-kontrol karşılaştırmasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptamadık. Psoriasis etyopatogenezinde vitamin D'nin rolünün daha iyi anlaşılması için daha geniş ve kapsamlı çalışmaların sonuçlarına ihtiyaç olduğu kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Etiology of psoriasis is not known exactly. Some studies based on the immunomodulatory role of vitamin D in the skin, focus on the relationship between vitamin D and psoriasis and the number of publications, which indicates its role in psoriasis ethiopathogenesis, is increasing day by day. In our study we aimed to determine and compare the levels of 25-hidroiksivita D3 in psoriasis patients admitted to Trakya University Medical Faculty, Department of Skin and Venereal Diseases and healthy controls, and to explore the role of vitamin D in psoriasis etiopathogenesis. The study included a total of 46 patients with psoriasis among which 23 (50%) were female and 23 (50%) were males; their mean age was 37.1 ± 11.2 (20-58). As control group, a total of 46 people were included, among which 28 (60.9%) were female and 18 (39.1%) were male; their mean age was 38,1±13,9 (20-81). In the evaluation of serum levels of 25-hydroxyvitamin D3, 16 (34.8%) of psoriasis patients had vitamin D insufficiency; 10 (21.7%) of them had vitamin D deficiency. 8 volunteers in the control group (17.39%) had vitamin D insufficiency, 12 (26%) patients had vitamin D deficiency. However, among them there was not statistically significant difference (p> 0.05). There are many studies reporting the role of vitamin D in the pathogenesis of psoriasis, on the other hand studies, defending that it has no influence. In our study, the case-control comparison of 25-hydroxyvitamin D3 levels, did not show statistically significant difference. We believe that more extensive and comprehensive study results are needed, to better understanding of the role of vitamin D in the psoriasis pathogenesis. Kew words: Psoriasis; vitamin D; etiology; pathogenesis