Cemal Süreya'nın şiirlerinde renklerin kullanımı
- Tez No: 505377
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET FARUK GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cemal Süreya, renk, imge, şiir, bilinçaltı, Cemal Süreya, color, simulacrum, poetry, the subconscious
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
II. Yeni Şiiri'nin önemli isimlerinden olan Cemal Süreya imgesel anlatım tarzı ile dikkatleri üzerine çekmiş Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri'nin önemli isimlerindendir. Şiirini ironi ve humourla süsleyen şair bilinçaltının izlerini de şiirine aksettirerek özgün bir ifade oluşturmayı başarmıştır. Şiirde renkler, duyguların ve düşüncelerin ifadesinde açıklayıcı bir görev yapmaktadır. Bu nedenle şairlerin sembolik anlatımında renklerin önemli yeri vardır. Cemal Süreya da şiirlerinde renkleri, çokça kullanmış şairlerimizdendir. Onun şiirlerine ve sanatına farklı bir açıdan bakmak nedeniyle Cemal Süreya'nın şiirlerinde renkler üzerine çalışma yaptık. Çalışmamız Cemal Süreya'nın Hayatı ve Edebi Şahsiyeti, Cemal Süreya'nın Şiirlerinde Renklerin Kullanımı olmak üzere iki bölümden oluşmuştur. Çalışmamızda Süreya'nın şiirlerindeki renkler tespit edilmiş bu renklerin sosyal, kültürel ve sembolik anlamlarının şiirlerde yer alma biçimi irdelenmiştir. Böylece Cemal Süreya'nın şiirleri başka bir bakış açısıyla sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Cemal Süreya who is known with his strong metaphorical expressions is one of the important figures in not only Second New Movement, but also in Republican Era turkish Poetry. The poet who adorn his poems with irony and humour, created a genuine style by projecting his sub-consciousness to his poems. Colors serve in the poetry by explaining the thoughts and emotions. Hence, colors have important roles in metaphorical expression. Cemal Süreya is one the poems who benefited colors in this manner. We studied colors in the poems of Cemal Süreya so that we can approach his poems and art from a different angle. Our study consists of two parts that are respectively Biography and Artistic Character of Cemal Süreya, Functions of Colors in Cemal Süreya Poetry. In our study, colors in the Cemal Süreya's poems have been identified. Also, thestyle in which social, cultural and metaphorical meanings of this colors are given place in hispoetry is scrutinized. In this way, Cemal Süreya's poetry is presented from a different perspective.