Mario Levi'nin romanlarında kent ve ötekilik
Sense of city and being othered in the novels of Mario Levi
  1. Tez No: 357698
  2. Yazar: MUSTAFA OKÇUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mario LEVİ, roman, kent, İstanbul, ötekilik, Mario Levi, novel, city, İstanbul, being othered
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada Türkiye'deki azınlık edebiyatının son dönemdeki en önemli temsilcilerinden olan Mario Levi'nin romanlarındaki kent ve ötekilik olgusu incelenmiştir. Bu yüzden yazarın inceleme kapsamındaki romanları, içerik bakımından değerlendirilmiştir. 'Mario Levi'nin Romanlarında Kent ve Ötekilik' başlıklı bu çalışma, üç ana bölümden oluşmaktadır. 'Giriş' bölümünde önce kent kavramı, tarihsel seyir içindeki oluşumu ve onu etkileyen unsurlar irdelenmiştir. Daha sonra ötekilik kavramı incelenerek; tanımı, ortaya çıkışı, kuramsal açıdan ele alınışı ve türleri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın 'Mario Levi'nin Romanlarında Kent ve Ötekilik' başlıklı bölümü, tezin inceleme bölümünü oluşturmaktadır. Bu bölümde Mario Levi'nin İstanbul Bir Masaldı, Lunapark Kapandı ve Karanlık Çökerken Neredeydiniz adlı romanları, önce İstanbul kenti bağlamında, daha sonra İstanbul azınlıklarının kültürel, dilsel, siyasal, etnik ve dinsel ötekilikleri bağlamında incelenmiştir. Ayrıca bu çalışmada romanların diğer içerik ve anlatım özellikleri de ele alınmıştır. 'Sonuç' bölümü, çalışmanın üçüncü ve son bölümüdür. Önceki bölümde edebi ölçütler doğrultusunda yapılan incelemeyle saptanan bulgular, bu bölümde bir bütün olarak kısaca ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
City and being othered subjects has been observed in this study Mario Levi, who is one of the most important delegate of minarity of literature in Turkey recently's novels. For this reason, writer's novels whish are in an observetion, have been taken into consideration in terms of contant. This study having title as 'City and Being Othered in the Novels of Mario Levi', has looked for creations in the historial aspect and the effects that effecting it. Then it has searced fort he meaning of being othered and it has been underscored of the meaning, it's birth, it's being considered in terms of instutional and it's kinds. Study's titled part in 'City and Being Othered in the Novels of Mario Levi' has composed the searching of thesis in this section, Mario Levi'sİstanbul Bir Masaldı, Lunapark Kapandı and Karanlık Çökerken Neredeydiniz named novels have been searched as firstly aspects of city, then aspects of cultural, religious, content and expression qualifications has been toben into consideration in this study. 'Conclusion' part is the lost and third part of study. Discoveries whish was found with anolisis directed with, horizontal literatural canvass in previous section, were discussed as whole motter shortly. The