Liderlik teorilerinde toksik liderliğin araştırılması: Hitler ve Stalin örneği
The search of toxic leadership in leadership theories: Hitler and Stalin examples
- Tez No: 505415
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE HALİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toksik, yıkıcı, liderlik, Hitler, Stalin, psikoloji, Toxic, destructive, leadership, Hitler, Stalin, psychology
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışma yönetimdeki toksik liderliği, psikoloji çerçevesinde, bu liderliğin en çarpıcı örneklerini sergilemiş olan iki kişi üzerinden incelemiştir. Bir kişinin tüm hayatını şekillendiren unsurların dışavurumunu değerlendirmede en etkin yöntemlerden birisi psikolojik tahlildir. Bu çalışmanın ele aldığı problem, geçerliliği kanıtlanmış olmasına rağmen, yönetim seviyesindeki kişilerin seçiminde onların duygu durumları ve kişilik yapılarına yeterince önem verilmemesi olmuştur. Kişilik yapılarının ve altında yatan psikolojik nedenlerin bu açıdan önemini gösterebilmek adına dünya tarihine etki etmiş iki lider (Hitler ve Stalin), bu liderlerin kişilik özellikleri ve bu özelliklerin oluşmasında etkili olan psikolojik faktörler detaylı bir biçimde incelenmiştir. Bu çalışma aynı zamanda adı geçen liderleri bu yönlerden inceleyerek bir liderin davranışlarının belirli bir oranda öngörülebileceğini göstermeyi de amaçlamıştır. Sonuç olarak bu iki liderin kişilik özellikleri ve psikolojilerinin doğru bir analiz ile yönetim şekilleri üzerindeki etkileri ile bunların önceden öngörülebilmesinin mümkün olduğu gösterilmiştir. Bu örnekler üzerinden, psikolojik bir analizin yönetim kademelerindeki kişilerin göreve getirilmelerinde büyük önem taşıdığı ortaya konulmuştur. Seçilen örneklerin özellikleri çalışmada ikincil kaynaklar kullanılmasını gerektirmiş, bu nedenle derin bir literatür taramasının yapılmış, kaynakların güvenilirliği ve resmiyeti dikkate alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examined the toxic leadership in management, by means of two person who exhibited the most salient examples, in frame of psychology. Psychology is one of the most effective way to evaluate the expression of elements which shape whole life of a person. The problem that this study dealed with is not to be cared the psychology sufficently to choose the person on position of management, although its validity has been proven. Two leader and their psychologic structure was examined to show the importance of psychology from this aspect. At the same time, with profound examination of these two leaders, this study aimed to show that behaviors of a leader can be anticipated. For this study, chosen leaders are Hitler and Stalin. As a consequence, affects on their management of psychology of these two leaders who went down the history of World and the possibilities to identify these things with a correct analyses was showed. İmportance of the psychologic analises to appoint persons on the position of management was revealed by means of these examples. Property of chosen examples reguired to use the secondary sources on this sutudy, so that the literature was scaned profoundly, marked the confidence and formality of the sources.